Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η πολιτική αστυνομία της αστικής τάξης

Ο πράκτορας των καπιταλιστών που παριστάνει τον πρόεδρο της 
συνομοσπονδίας των εργατών…
Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μοχθούμε καθημερινά κάτω από τις πιο αντίξοες εργασιακές συνθήκες για να τα βγάλουμε πέρα, την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν πλέον το ενάμισι εκατομμύριο, την ώρα που μας καταδικάζουν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα για μια σύνταξη πείνας, η ηγεσία της ΓΣΕΕ το ’ριξε… στον τουρισμό! Μέσα στον Μάρτη πραγματοποίησε το 36ο Συνέδριό της σε χλιδάτο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο –όταν μάλιστα το 60% των συνέδρων ήταν από την Αθήνα–, με πλούσια εδέσματα δίπλα σε πισίνες, βέβαια με λεφτά εμάς των εργαζομένων.
Πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους! Πρόκληση που αποδεικνύει ότι η πολιτική και ηθική τους κατάπτωση δεν έχει πάτο. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποτελούσε και αποτελεί την πολιτική αστυνομία της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα.
Η παρακμή και η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού οδηγεί στον αντίστοιχο ξεπεσμό και τους συνδικαλιστικούς λακέδες του, οι οποίοι δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Έτσι κι αλλιώς, η ξεφτίλα τους είχε αποκαλυφθεί και το καλοκαίρι, όταν στο δημοψήφισμα επέλεξαν το «ΝΑΙ», τάχθηκαν δηλαδή με τα αφεντικά τους…
Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από τέτοιου είδους υποκείμενα. Με τις πρακτικές τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν απέχθεια στους εργαζόμενους για τον συνδικαλισμό και τις συλλογικές διαδικασίες και να ενισχύουν την αδράνεια και τον ατομικισμό.
Τα σωματεία μας όμως είναι τα αναντικατάστατα όπλα της πάλης μας. Αν αυτοί τα έχουν καπηλευτεί για να τα δυσφημήσουν και να τα απονευρώσουν, εμείς πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτά, να επιδιώξουμε να τα πάρουμε πίσω, να τα κάνουμε ξανά οχυρά της πάλης μας. Η εργατική τάξη ό,τι έχει κερδίσει –και σε εποχές ακόμα πιο δύσκολες– τα κέρδισε με μοχλό τα σωματεία της.
Καθήκον λοιπόν εμάς των νέων πρωτοπόρων εργατών είναι να αναγεννήσουμε το εργατικό κίνημα, να δώσουμε νέα πνοή στα σωματεία και να φτιάξουμε καινούργια εκεί που δεν υπάρχουν, να προχωρήσουμε σε μαχητικούς αγώνες για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει και φυσικά να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων όλα αυτά τα γραφειοκρατικά παράσιτα που κάθονται στο σβέρκο της τάξης μας.


Μ. Σάκος