Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΕΚΑΣ-Επικουρικές Σφαγιασμός των συνταξιούχων

Οι απόμαχοι της δουλειάς χτυπιούνται από τα βάναυσα μέτρα 
κυβέρνησης-κεφαλαίου. Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε 
για την ανατροπή αυτών των μέτρων.
Το ΕΚΑΣ, το βοήθημα που έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για να επιβιώσουν, παίρνει το δρόμο της οριστικής κατάργησης. Η περικοπή αρχίζει από τώρα στο 20% των δικαιούχων (100.000 χιλιάδες περίπου), που θα δουν τη σύνταξή τους (από 490 έως 580 ευρώ) να περικόπτεται από 30 έως 230 ευρώ. Το ΕΚΑΣ θα κόβεται σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων κάθε χρόνο, μέχρι το 2019, που θα καταργηθεί πλήρως και για τους 450.000 δικαιούχους του.
Πρόκειται για ένα βάρβαρο αντικοινωνικό μέτρο που χτυπάει το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας. Οι δικαιολογίες του αρμόδιου υπουργού Κατρούγκαλου ότι θα υπάρξει «ισοδύναμο» ελάφρυνσης μέσω μείωσης των λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ. είναι απαράδεκτες. Οι ηλικιωμένοι απόμαχοι δηλαδή θα τρέχουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γλιτώσουν έμμεσα 20-30 ευρώ!

Αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα για τις συντάξεις που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζονται χτυπάνε το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο αυτούς που ο υπουργός θεωρεί «προνομιούχους». Πολλές κατηγορίες συνταξιούχων βασίζονται για την επιβίωσή τους στην επικουρική σύνταξη. Το πετσόκομμα των επικουρικών θα μειώσει τις συντάξεις σε ποσοστό από 10% έως 40%. Και αυτό είναι ένα μέτρο με ευρύτερη αντιλαϊκή κοινωνική διάσταση. Γιατί στις συντάξεις αυτές βασίζονται και εκατομμύρια οικογένειες ανέργων και χαμηλόμισθων, παιδιών και εγγονιών των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο ο υπουργός σίγουρα εντάσσει στα «προνομιούχα». Το μέρισμα που καταβάλλει στους ασφαλισμένους του μειώνεται άμεσα κατά 32,5% και η περιουσία του κεφαλαιοποιείται, αποκτάει δηλαδή άμεσα καπιταλιστικό χαρακτήρα.
Αυτά τα μέτρα είναι εξόχως αντιδραστικά και γίνονται για τα άμεσα και ευρύτερα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας, ό,τι κι αν λέει ο «αριστερός» υπουργός. Χτυπάνε το σύνολο του λαού και περισσότερο το πιο αδύναμο τμήμα του, που είναι οι ηλικιωμένοι απόμαχοι της δουλειάς. Η ανατροπή των μέτρων αυτών είναι καθήκον του εργατικού κινήματος, και κύρια του πιο ενεργού κομματιού του, δηλαδή των νεότερων γενεών των εκμεταλλευόμενων του κεφαλαίου.


Σ. Κρόκος