Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

1917–2017 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη προλεταριακή Ρωσική Επανάσταση του 1917. Μέσα στη χρονιά η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για το μέγιστο αυτό ιστορικό γεγονός
Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία η πλειοψηφία των εκμεταλλευομένων κατέκτησε πραγματικά την εξουσία για να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, η επανάσταση που καθοδήγησαν επιτυχημένα οι Μπολσεβίκοι –υπό την ηγεσία του Λένιν και του Τρότσκυ– διατηρεί όλη της τη σημασία. Παρά την προδοσία των αρχών και των κατακτήσεών της από το καθεστώς της προνομιούχου γραφειοκρατίας του Στάλιν, σαν συνέπεια της απομόνωσής της σε μία και μόνη χώρα, με κατάληξη την παλινόρθωση του καπιταλισμού το 1991, παρά τη συστηματική δυσφήμησή της από τους αστούς και τους κάθε είδους απολογητές του καπιταλισμού, η Ρωσική Επανάσταση συνεχίζει να ακτινοβολεί, συνεχίζει να εμπνέει την πρωτοπορία των εργαζομένων. Συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατη ιστορική παρακαταθήκη και οδηγό για ν’ ανάψει ξανά το φιτίλι στα θεμέλια του σαπισμένου σημερινού καπιταλιστικού συστήματος.

Η νίκη της Επανάστασης του ’17 ενίσχυσε τους ταξικούς αγώνες σε όλον τον κόσμο, ενέπνευσε απελευθερωτικά κινήματα, οδήγησε γενικότερα στην ενίσχυση της θέσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και ώθησε τους λαούς να κινητοποιηθούν και να πετύχουν μεγάλες προοδευτικές κατακτήσεις. Ακόμα και το ό,τι υπάρχει σήμερα αυτό που γενικά ονομάζουμε αριστερά οφείλεται αποκλειστικά σ’ αυτήν, και όσοι το ξεχνάνε, αποκόβονται τελικά από το αριστερό κίνημα.
Αυτό στο οποίο καλούν τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση κάθε νέο και νέα και κάθε συνειδητό και πρωτοπόρο εργάτη και εργάτρια είναι να παλέψει για την ολοκλήρωση των ιδεών και των σκοπών της, για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλισμού και την πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, της μόνης ελπίδας για την ανθρωπότητα. Μέσα από τη μελέτη της Επανάστασης του ’17, της πορείας που ακολούθησε, της προσπάθειας να χτιστεί ο σοσιαλισμός, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις προδοσίες, η σημερινή εργατική πρωτοπορία θα πρέπει να εξοπλιστεί και να χτίσει τη νέα επαναστατική ηγεσία –με πρότυπο το κόμμα των Μπολσεβίκων–, ώστε οι νέες επαναστατικές απόπειρες –που τις θεωρούμε δεδομένες– να στεφθούν με επιτυχία και να στείλουν τον καπιταλισμό οριστικά στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Από τη Σύνταξη