Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

1 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία «ΖΟΥΡΑΣ» έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια Χαλκίδας, όπου εκδικάζονταν οι πλειστηριασμοί των μηχανημάτων εργοστασίου της επιχείρησης που έκλεισε.
● Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ – τέσσερα εργοστάσια ανά την Ελλάδα) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, ζητώντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με την πορεία της επιχείρησης.

2 Δεκεμβρίου: Οι ναυτεργάτες της χώρας ξεκίνησαν απεργία διαρκείας με αιχμή το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας τους. Η απεργία κράτησε 10 ημέρες και έληξε με απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), χωρίς να φτάσει για μια ακόμη φορά η μάχη, που αφορά ουσιαστικά τη συνέχεια της ύπαρξης Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία, σε αποφασιστικό σημείο.

● Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για τη συλλογική τους σύμβαση.
● Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είναι υπό μεταβίβαση, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του «Ζαππείου» στη Βέροια. Στις 9 του μήνα συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και στις 12 και 27 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
● Οι εργαζόμενοι στις εκδόσεις ΜΕΕ ΑΕ, που εκδίδουν τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση δύο συναδέλφων τους, καθώς και για τα δεδουλευμένα τους.

3 Δεκεμβρίου: Οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ ΤΡΙΚΑΤ  ΑΒΕΕ (έργα ΔΕΗ σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα), που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, έκαναν κινητοποίηση στην Πρέβεζα για τα δεδουλευμένα τους.
● Οι εργάτες του λιθογραφικού εργοστασίου «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» στο Κορωπί Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία, με αίτημα την κατάργηση του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων στο εργοστάσιο.

5 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του κλειστού πλέον ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους. Στις 9 Δεκεμβρίου ένας συνάδελφός τους άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης του ξενοδοχείου.

7 Δεκεμβρίου: Οι εργάτες της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν 48ωρη απεργία για τη μονιμοποίηση των 140 εποχικών εργαζομένων. Στις 14/12 έκαναν 2ωρη στάση εργασίας οι εποχικοί εργαζόμενοι, ενώ ξεκίνησαν αποχή από την υπερεργασία. Στις 22/12 επανέλαβαν τη στάση εργασίας.
● Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής της 8ης του μήνα.
8 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν κεφάλαιο-κυβέρνηση και «δανειστές». Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

9 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Λάρισας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στη μείωση των μισθών των 300–800 ευρώ που παίρνουν.

15 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή «300 Connect» στον Πειραιά έκαναν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση προϊστάμενου σε απεργό.

16 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «UNIFY» στην Αθήνα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας για την απόλυση συναδέλφου τους. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 20/12.

19 Δεκεμβρίου: Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιδραστική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της υπηρεσίας. Η ίδια κινητοποίηση έγινε και στις 22/12.
● Οι 400 εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας, ξεκίνησαν απεργία για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών και το δώρο Χριστουγέννων. Η απεργία σταμάτησε μετά από τρεις ημέρες, με την καταβολή του δώρου.

22 Δεκεμβρίου: Οι 37 εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα τους.
● Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων Αττικής έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για ασφαλιστικά ζητήματα.
● Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θεαγένειο», «Γεννηματά» (Θεσσαλονίκη) και ΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας για τις τεράστιες ελλείψεις τους σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και τεχνικά μέσα.


Σ. Κρόκος