Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Τα ψέματα των δανειστών για το αφορολόγητο

Το αφορολόγητο είναι στοιχείο φορολογικής δικαιοσύνης,σε μια
 χώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν
 το κύριο βάρος των φόρων

Με τη μείωση του ύψους του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, βρήκαν νέο τρόπο να χτυπήσουν τον ελληνικό λαό οι δυνάστες-δανειστές. Με μπροστάρη το ΔΝΤ, θέλουν να κατέβει στα 5.000 ευρώ, από 8.636 που είναι τώρα, όταν έχει προηγηθεί και άλλη μείωση πέρσι, από τα 9.600. Μάλιστα, το ΔΝΤ επιμένει ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι πραγματικά ισχύει όμως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Κατ’ αρχάς η Κύπρος έχει 19.500 ευρώ αφορολόγητο, που δεν το μείωσε, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε λόγω μνημονίου! Σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 11.000 ευρώ και φτάνει τις 17.000. Σε αυτά προστίθενται και κοινωνικά κριτήρια, ανεβάζοντας και άλλο το ύψος του. Ακολουθούν Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Μάλτα, με αφορολόγητο από 7.000 έως 10.000 ευρώ, που αυξάνεται και εκεί βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Στην Ιρλανδία, δεν υπάρχει αφορολόγητο αλλά έκπτωση φόρου 1.650 ευρώ, ποσό συγκρίσιμο με τα 1.900 ευρώ που είναι η έκπτωση φόρου που προκύπτει από το δικό μας «αφορολόγητο» των 8.636 ευρώ. Επίσης, σε Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία δίνεται επιστροφή φόρου, ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές για ανέργους, χαμηλόμισθους, γονείς και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Οι «δανειστές» λένε ότι με το σημερινό αφορολόγητο δεν πληρώνουν φόρους οι περισσότεροι Έλληνες μισθωτοί, οι οποίοι όμως παίρνουν μισθούς πείνας, έχοντας χάσει από 30% έως 50% του εισοδήματός τους σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, και με ανεργία 23%! Παράλληλα, οι τιμές των βασικών αγαθών δεν έχουν πέσει, αλλά αντίθετα η Ελλάδα παραμένει από τις πιο ακριβές χώρες στην Ε.Ε και με βασικό ΦΠΑ 24%. Το χαμηλό αφορολόγητο δεν θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά θα το εντείνει, την ίδια ώρα μάλιστα που οι εφοπλιστές εξακολουθούν να έχουν 50 προκλητικές φοροαπαλλαγές! Το αφορολόγητο όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθεί αλλά πρέπει και να αυξηθεί για τις ευπαθείς ομάδες, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, για τις οικογένειες που έχουν ή θέλουν να κάνουν παιδιά, αλλά και για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.


Γιάννης Τριανταφύλλου