Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Οι Ισπανοί λιμενεργάτες σε κρίσιμη μάχη

Οι λιμενεργάτες της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει μια μάχη που αφορά όλη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη. Συγκεκριμένα, μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση Ραχόι (κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς με ψήφο ανοχής του Σοσιαλιστικού Κόμματος) προωθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα λιμάνια της χώρας δεν
θα είναι υποχρεωμένα να απασχολούν τους υπάρχοντες λιμενεργάτες αλλά θα μπορούν να εκχωρούν τις εργασίες τους σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους. Αυτό στην πράξη σημαίνει περί τις 6.500 απολύσεις και αντικατάσταση των λιμενεργατών από προσωρινούς, «ελαστικούς», ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι θα αμείβονται, σύμφωνα με υπολογισμούς, με το ένα τρίτο των χρημάτων που παίρνουν σήμερα οι λιμενεργάτες. Η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει αυτό το σχέδιο δυσφημεί ξεδιάντροπα τους λιμενεργάτες ως «προνομιούχους», «ρετιρέ» κ.λπ. (μας θυμίζει τίποτα;).
Οι καπιταλιστές πανευρωπαϊκά θεωρούν «σκάνδαλο» το να υπάρχουν εργάτες συνδικαλισμένοι, συνδικάτα που έχουν λόγο στις συνθήκες εργασίας, εργασία με δικαιώματα, με συγκεκριμένους όρους ασφάλειας, με κατοχύρωση της εξειδίκευσης κ.λπ. Οι Ισπανοί λιμενεργάτες σήκωσαν το γάντι και έχουν προκηρύξει απανωτές δυναμικές απεργίες από τις 6 Μαρτίου. Όλοι οι εργάτες πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις των αφεντικών.

Π.Δ.