Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Στυγνό έγκλημα οι νέες περικοπές στις συντάξεις


Αυτή είναι η μόνη σωστή απάντηση
στην εξόντωση των απομάχων της δουλειάς
Μετά από 14 «πακέτα» περικοπών των συντάξεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές νέες περικοπές. Οι «θεσμοί» εμμένουν, ιδίως το ΔΝΤ, στην άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από το 2019. Η «διαφορά» αυτή προκύπτει μεταξύ του σημερινού επιπέδου των συντάξεων και εκείνου μετά τον φετινό επανυπολογισμό τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε, δια στόματος της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ότι δεν υπήρχε θέμα μείωσης των συντάξεων. Και σήμερα φτάσαμε να μετράμε
τις απώλειες που θα υποστούν όλοι οι συνταξιούχοι, οι οποίες, αν συνυπολογιστεί και η μείωση του αφορολόγητου, μπορεί να φτάσει και πάνω από δύο συντάξεις τον χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις!
Από το ξεκίνημα του μνημονίου, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν τη νύφη. Ο στόχος των «δανειστών» φυσικά είναι να φτάσουν οι συντάξεις στο ύψος των σημερινών μισθών πείνας και ακόμα πιο χαμηλά. Ούτως ώστε να μην ελπίζουν οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι ούτε καν σε αυτή τη μικρή βοήθεια που μπορούν ακόμα να τους προσφέρουν οι συνταξιούχοι γονείς τους.
Τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται οι συντάξεις είναι χρήματα που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι έχουν καταβάλει μέσω των εισφορών τους μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Εργοδότες, μέσω της εισφοροδιαφυγής, και κράτος έχουν φάει δις από το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά και πάλι θα υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις. Πώς μπορεί να σταθεί, όμως, το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα όταν εφαρμόζονται πολιτικές που συνειδητά αυξάνουν την ύφεση και μειώνουν τα εισοδήματα; Η δραματική μείωση των συντάξεων μπορεί να οδηγήσει μόνο σε νέα ύφεση, κάτι που θα φέρει και την… επόμενη μείωση συντάξεων και μισθών. Όσο για τα λεγόμενα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, αυτά δεν αρκούν ούτε για να χρυσώσουν το χάπι.
Οι συνταξιούχοι είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι κτηνώδες να τους αφαιρείται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν είναι οι συντάξεις που «δεν βγαίνουν». Αυτό που δεν βγαίνει είναι το μνημόνιο! Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, πρέπει να αγωνιστούμε για να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον κατήφορο!

Ματίνα Χελιδώνη