Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Νίκη στον αγώνα των εστιακών φοιτητών

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρος ο αγώνας των εστιακών φοιτητών, 
που εκφράζει και τις διαθέσεις της εργατικής τάξης, στην
 οποία ανήκουν κατά κανόνα οι οικογένειές τους
Από τις 6 Νοεμβρίου οι φοιτητές των εστιών του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες και την πλήρη υποβάθμιση της διαβίωσής τους.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές απαιτούν τα αυτονόητα: άμεση παροχή νερού σε όλα τα δωμάτια, συντήρηση των εστιών πανελλαδικά, επαγγελματικά πλυντήρια, εξοπλισμό στο αναγνωστήριο, λειτουργία του μαγειρείου, φαγητό για όλους, ζεστό νερό-θέρμανση για όλες τις ώρες, ανέγερση νέων εστιών (στο πλαίσιο των αυξανόμενων αναγκών, λόγω της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων) κ.λπ. Ενώ στέκονται και στο πλευρό των εργαζομένων των εστιών, απαιτώντας μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ενάντια στις εργολαβίες, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα μαγειρεία και επαναπρόσληψή τους, καθώς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Οι εστιακοί φοιτητές έχουν απόλυτα δίκιο. Η χρόνια μνημονιακή πολιτική και η γενικότερη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει καταστήσει ακόμα και τη διαβίωση των πιο φτωχών φοιτητών ανυπόφορη. Την ίδια στιγμή, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα των εργολάβων-κρατικοδίαιτων παράσιτων, που λυμαίνονται το ίδρυμα για τα συμφέροντά τους.
Ο αγώνας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, καθώς και άλλοι οικότροφοι φοιτητές στην επαρχία προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις και καταλήψεις, ενώ φοιτητικοί σύλλογοι τους στηρίζουν έμπρακτα.
Στις 29 Νοεμβρίου, οι φοιτητές μαζί με εργαζόμενους πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας άμεσα λύσεις. Η κυβέρνηση, σε μια επίδειξη πλήρους αλαζονείας και αυταρχισμού, τους υποδέχτηκε με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με χημικά και ξύλο. Παράλληλα, τους κατηγορεί ότι με τη συνεχιζόμενη κατάληψή τους φταίνε οι ίδιοι για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους (δεν δίνει βέβαια χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίησή τους), καθώς και για τη διακοπή λειτουργίας των εστιατορίων! Τα οποία, όμως, όπως αναφέρουν οι αγωνιζόμενοι ήταν προσχεδιασμένο να κλείσουν λόγω της διακοπής των συμβάσεων. Ο αγώνας τους συνεχίζεται αποφασιστικά.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών και απαιτούμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους.


Μ. Σάκος