Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες


Στη μία από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, τη Vodafone, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται αυτές τις ημέρες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η πάγια τακτική της εργοδοσίας είναι να διασπά το προσωπικό, με τη χρήση θυγατρικών εταιρειών, μερικής απασχόλησης και ενοικιαζόμενων, ούτως ώστε να έχει κάθε φορά απέναντί της μόνο ένα κομμάτι των εργαζομένων. Στις συζητήσεις για τη συλλογική σύμβαση εκβιάζει ότι είτε θα δώσει κάποιες αυξήσεις αλλά μόνο στους λίγους μόνιμους 8ωρους, είτε θα αυξήσει το μόνιμο προσωπικό αλλά δεν θα δώσει καμιά αύξηση.

Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη ελαστικοποίηση της εργασίας τους, καθώς επίσης και με απολύσεις, εκβιασμούς και περικοπές. Ωστόσο, καταφέρνουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αντιστέκονται και να διεκδικούν. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, κέρδισαν κάποιες (μικρές) αυξήσεις αλλά και την κατοχύρωση ορισμένων θεσμικών κατακτήσεών τους που απειλούνταν από τα μνημόνια.
Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής μας τάξης, που μπορεί να πετύχει πολλά με αποτελεσματικότερη οργάνωση, ενότητα και αγώνα.

Π.Δ.