Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

«Χρυσές» (και παράνομες) μπίζνες στα ακίνητα


Βρίθει σκανδάλων η ιστορία της Χρυσής Βίζας (Golden Visa), ενός προγράμματος μέσω του οποίου το ελληνικό κράτος χορηγεί άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς που θα επενδύσουν στη χώρα τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3.500 περίπου αλλοδαποί έχουν λάβει μέχρι τώρα τη Χρυσή Βίζα. Μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, μιλάμε για 9.000 άτομα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Κινέζοι, και ακολουθούν Ρώσοι, Τούρκοι και Άραβες.
Η υπόθεση του αντιπροέδρου της Jumbo, που είχε στήσει «φάμπρικα» με
Κινέζους που παρανόμως εξήγαν συνάλλαγμα από την Κίνα για να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει σε πολλές αποκαλύψεις. Στην πραγματικότητα, έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα από μεσιτικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες που διαμεσολαβούν, κινεζικά πρακτορεία κ.λπ. και τα αδικήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν: εικονικές αγοραπωλησίες, υπερτιμολογήσεις με λεφτά κάτω από το τραπέζι, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από τις αντίστοιχες χώρες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.λπ.
Φυσικά, δεν είχαμε αυταπάτες. Τέτοιες λοβιτούρες, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, είναι μέσα στο DNA του ελληνικού καπιταλισμού… Που, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει βρει… αντάξιους συνεργάτες στους κύκλους των άκρως διεφθαρμένων Κινέζων σταλινοκαπιταλιστών.

Π.Δ.