Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Να νομοθετηθεί η απαγόρευση του fracking

Κινητοποιήσεις κατά του fracking στις ΗΠΑ

Κάθε αγώνας που δίνεται ποτέ δεν είναι χαμένος, όσο και αν φαίνεται ότι αντιπαλεύει δυσανάλογα ισχυρές δυνάμεις. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων των πρωτοβουλιών ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη ότι έκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή έναρξη ερευνών για σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Αν η κυβέρνηση νομοθετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, θα μιλάμε για νίκη.
Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη μέθοδος εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, το ονομαζόμενο fracking;
Είναι μια σχετικά απλή όσο και «πρωτόγονη» από πλευράς κατανάλωσης φυσικών πόρων διαδικασία. Επιτυγχάνεται με την έγχυση στο υπέδαφος, υπό υπερυψηλή πίεση, μεγάλων ποσοτήτων νερού, ανακατεμένου με άμμο και άλλα υγρά χημικά, σε βάθος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.000 μέτρα.
Η χώρα που κάνει κατά κόρον χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης είναι οι ΗΠΑ, και από εκεί έρχονται οι γνώσεις για το fracking.
Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το νερό. Οι ποσότητες νερού που δαπανώνται είναι τεράστιες. Τα φυσικά υδάτινα αποθέματα που βρίσκονται στην περιοχή των γεωτρήσεων εξαντλούνται από την υπεράντληση, εντείνοντας την απειλή για τα τοπικά οικοσυστήματα.
Δεύτερος κίνδυνος είναι η πρόκληση σεισμών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Οκλαχόμα, μια πολιτεία της Αμερικής με χαμηλή σεισμικότητα, όπου υπάρχουν 5.000 γεωτρήσεις υδραυλικής ρωγμάτωσης, σημειώθηκε πέρυσι ο αριθμός-ρεκόρ των 2.600 σεισμών! Η πρόκληση τεχνητών σεισμών φέρνει στο προσκήνιο πιθανά ατυχήματα εκεί που διενεργείται η άντληση, με μια από τις συνέπειες να είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ωστόσο, ο χειρότερος εφιάλτης του fracking είναι άλλος: η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που επιστρέφουν στην επιφάνεια. Ο «πολτός» των υγρών χημικών και των «στερεωτικών» περιέχει τοξικές, μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, αλλά και βαρέα μέταλλα και σε αρκετές περιπτώσεις ραδιενεργά στοιχεία. Τα υγρά απόβλητα ρίχνονται μέσα σε βαθιά «πηγάδια» στο υπέδαφος, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι, με τέτοιες τιμές ραδιενεργών στοιχείων, η επεξεργασία λυμάτων από τις γεωτρήσεις υδραυλικής ρωγμάτωσης πρέπει να θεωρείται διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων και πρέπει να αδειοδοτείται και να επιβλέπεται από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Στην Ευρώπη η σχετική νομοθεσία για το fracking έχει πολλά κενά. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε νομοθεσία, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του υπουργού.

Ματίνα Χελιδώνη