Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Η απάτη των «κρυπτονομισμάτων»

Το «ψηφιακό νόμισμα» Bitcoin. Άλλη μια
απάτη-φούσκα του καζινο-καπιταλισμού…

Το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα ή ψηφιακό νόμισμα, όπως λέγεται, που επινοήθηκε το 2008. 
Αυτό το «νόμισμα» παράγεται από άτομα που έχουν επενδύσει σε ισχυρούς σέρβερ και γνωρίζουν μια τεχνική δημιουργίας αρχείων κωδικοποίησης και επαλήθευσης ηλεκτρονικών συναλλαγών (blockchain). Κάθε άτομο που συνεισφέρει στην ανάπτυξη αυτών των αρχείων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε τρίτους να τα χρησιμοποιούν, παίρνει ως αντάλλαγμα κάποιες ψηφιακές «μονάδες», κάποια bitcoins. Θεωρητικά, το αντίκρισμα του bitcoin ως «νομίσματος» είναι η υπολογιστική ισχύς που διατίθεται για να λειτουργήσει το όλο σύστημα.(Καθώς κάποιες εταιρείες –κυρίως του χώρου των ψηφιακών υπηρεσιών– άρχισαν να αποδέχονται πληρωμές σε bitcoin (μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν κυρίως για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος), η τιμή του εκτοξεύθηκε. Στα τέλη του 2017 άγγιξε τα 20.000 δολάρια ανά μονάδα! Σήμερα, όμως, πλησιάζει προς την περιοχή των 4.000 δολαρίων, έχει χάσει δηλαδή τα 4/5 της αξίας του. Η φούσκα έχει σκάσει, και υπάρχουν και εδώ, όπως στο χρηματιστήριο (και στο καζίνο…), ελάχιστοι που έβγαλαν χρήματα και πάρα πολλοί εξαπατημένοι.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι οι «παραγωγοί» των ψηφιακών νομισμάτων προπαγάνδιζαν ότι αυτά θα απεξαρτήσουν τελείως τους πολίτες από το τραπεζικό σύστημα και έτσι θα «εκδημοκρατίσουν» τον καπιταλισμό! Πρόκειται για απάτη. Κατ’ αρχάς, ο αρχικός «εφευρέτης» και όλοι οι μετέπειτα «παραγωγοί» του bitcoin, είναι άγνωστοι, αφού δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο διαδίκτυο με κάποιο ψευδώνυμο. Κατά δεύτερον, δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια και την επίλυση προβλημάτων στο κωδικοποιημένο σύστημα συναλλαγών, αφού κανείς δεν ξέρει ποιος παίρνει τις αποφάσεις και η ηλεκτρονική υποκλοπή του είναι κάτι συνηθισμένο. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι η «εξόρυξη» (όπως τη λένε) του bitcoin απαιτεί μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα, τόσο που η όλη ιστορία θεωρείται περιβαλλοντική απειλή!
Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο γενικευμένο σύστημα ανταλλαγής που να μη βασίζεται σε ένα πραγματικό νόμισμα, και πραγματικό νόμισμα είναι μόνο ο χρυσός, τον οποίο ελέγχουν τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες. Ο καπιταλισμός, όσο γερνάει, γίνεται όλο και πιο παρασιτικός, και όλο πιο πρόθυμος να βγάζει χρήμα πουλώντας κυριολεκτικά αέρα. Το ζήτημα είναι τις τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας να τις χρησιμοποιήσουμε για την πραγματική ευημερία της ανθρωπότητας και όχι σε γελοίες αυταπάτες ότι μπορούμε, με κάποιον μαγικό τρόπο, να γίνουμε πλούσιοι μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών μας.

Πάρις Δάγλας