Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την εκπαίδευση!


Μέσα στην πανδημία, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, με απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης, με εκπαιδευτικούς-μαθητές-φοιτητές να μην έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει το κατάπτυστο αντι-εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο σε διαβούλευση, με σκοπό να το ψηφίσει άμεσα. Πρόκειται για μια κίνηση άκρως αντιδημοκρατική, πολιτικά ανήθικη και απαράδεκτη, πράγμα που αποδεικνύει το γενικότερο ποιόν της σημερινής κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα αναχρονιστικό νεοφιλελεύθερο έκτρωμα, που θίγει το περιεχόμενο και τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης και χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, οδηγώντας έτσι σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και χειροτέρευση της μαθησιακής διαδικασίας.  
● Μετατροπή γυμνασίων και λυκείων σε εξεταστικά κέντρα, με αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων για τις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις, καθώς και επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, δηλαδή, διεξαγωγή μίνι πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Παράλληλα, προωθείται «κόντρα» μάθημα στην γ΄ λυκείου, επαναφορά της βάσης του 10, ηλικιακό όριο εγγραφής τα 17 έτη στα ΕΠΑΛ κ.λπ. Όλα αυτά συνεπάγονται πέταγμα των πιο αδύναμων μαθητών έξω από το σχολείο. αύξηση της πελατείας των φροντιστηρίων, όξυνση των ταξικών φραγμών.
● Αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, με την εισαγωγή νέων διδακτικών αντικειμένων, όπως Αγγλικά στο νηπιαγωγείο!
Εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων με ποσοτικούς δείκτες, εκπαιδευτικά «αποτελέσματα», δημοσίευση εκθέσεων αξιολόγησης, καθώς και ατομική τιμωρητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών και στην ενοχοποίησή τους για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.
● Νέο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας πρότυπων-πειραματικών σχολείων και μάλιστα με την πιο σκληρή αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
● Επαναφορά τιμωρητικών ποινών για τους αναπληρωτές, επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια μαθητών γυμνασίου-λυκείου και των πολυήμερων αποβολών, στο πλαίσιο της πειθάρχησης!
● Ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα ΑΕΙ, με την επιβολή διδάκτρων –ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων– καθώς και αυστηροποίηση του καθεστώτος μετεγγραφών των φοιτητών.
Πρόκειται, δηλαδή, για σαρωτικές αλλαγές που γυρνάνε τη δημόσια εκπαίδευση δεκαετίες πίσω! Απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο-λαιμητόμο, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, παρά τις τωρινές δύσκολες συνθήκες της καραντίνας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη μαχητική αντίδρασή μας! Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών με τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας. Απαιτείται εδώ και τώρα ενωτικός δυναμικός αγώνας για την απόσυρση του κατάπτυστου αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου!

27.04.2020
Κομμουνιστική-Τροτσκιστική Ένωση (4η Διεθνής)
Εφημερίδα Σοσιαλιστική Προοπτική