Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

 

1 Οκτωβρίου: 24ωρη απεργία έγινε απ’ τους εργαζόμενους στα μαγαζιά «Coffee Island» της εταιρείας «Supply Unic» στην Πάτρα για την απόλυση τριών συναδέλφων τους. Ο αγώνας συνεχίζεται, αφού η εργοδοσία επιμένει στις απολύσεις.

 ● 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην Αθήνα, με αιτήματα για την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας.

 5 Οκτωβρίου: Σε καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’ το νοσοκομείο προχώρησαν οι γιατροί του Θριάσιου νοσοκομείου στην Ελευσίνα ζητώντας προσλήψεις και ενίσχυση του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

 Οι επόπτες δημόσιας υγείας κήρυξαν αποχή απ’ τα καθήκοντά τους ζητώντας τα αναγκαία μέσα για τη δουλειά τους. Η Περιφέρεια Αττικής προσέφυγε στα δικαστήρια και η αποχή βγήκε παράνομη.

 6 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα της Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέχισαν, με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του ΑΠΘ, τον αγώνα τους προκειμένου να επαναπροσληφθούν όλες απ’ την εργολαβική εταιρεία. Η εταιρεία έχει επαναπροσλάβει μέχρι στιγμής τις 29 απ’ τις 35 εργαζόμενες.

 7 Οκτωβρίου: Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας που κήρυξαν σωματεία και ομοσπονδίες για την καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις με κορυφαία αυτή στην Αθήνα.

 Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας-ΥΠΑ πραγματοποίησαν τετράωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες (7-8/10) απαιτώντας την καταβολή πάγιων δεδουλευμένων αποζημιώσεών τους και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του οργανισμού που κατεβάζει η κυβέρνηση.

 8 Οκτωβρίου: Οι συνταξιούχοι κατέβηκαν σε συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στην συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και περικοπών. Στις 21/10 έγινε παρόμοια συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη.

 Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) έκαναν δίωρη στάση εργασίας για την αναγκαία ενίσχυση του νοσοκομείου εν μέσω επιδημίας.

 Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους με μηχανάκι έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση-μοτοπορεία στην Αθήνα για τα εργασιακά τους αιτήματα (ασφάλιση, σταθερή πληρωμή, παροχή οχήματος και εξοπλισμού).

 13 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία First Data στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην τηλεργασία και τις περικοπές λειτουργιών της επιχείρησης. 3ωρη στάση έγινε και στη Θεσσαλονίκη απ’ τους εργαζόμενους της εταιρείας MLS για τα δεδουλευμένα τους και την εφαρμογή πλήρους ωραρίου.

 14 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί Χαϊδαρίου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση απαιτώντας μέτρα για την επιδημία, όπως καθολικά δωρεάν τεστ σε ασθενείς και εργαζόμενους, μέσα προστασίας κ.λπ.

 15 Οκτωβρίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις έγινε απ’ τους εργαζόνενους στο δημόσιο για τη λήψη μέτρων προστασίας απ’ την επιδημία στους χώρους εργασίας.

 16 Οκτωβρίου: Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ξεκίνησαν τον αγώνα τους ενάντια στη διάλυση της βιομηχανίας με κατάληψη των γραφείων της εταιρείας στην Αθήνα. Την επομενη ημέρα, 17/10, έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση έξω απ’ το εργοστάσιο στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας.

 Οι εργάτες στα διαλογητήρια φρούτων στην Ημαθία έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Νάουσας για τα δεδουλευμένα τους.

 20 Οκτωβρίου: Ξεκίνησαν 4ωρες στάσεις εργασίας οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας «Ευρωπαϊκή Νηματουργία ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ ΑΕ» στην Νάουσα για τα δεδουλευμένα 2,5 μηνών και το επίδομα άδειας.

 27 Οκτωβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο «Ten Brinke» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους και την παροχή των ενσήμων τους. Στις 29/10 έκαναν την ίδια κινητοποίηση οι εργάτες στο εργοτάξιο της ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι Αττικής και της «ΑΚΤΩΡ» στον Φαληρικό όρμο στον Πειραιά.

 29 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στις τέχνες (μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί κ.λπ.) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για τη λήψη μέτρων στήριξής τους απ’ την ανεργία στην οποία καταδικάζονται απ’ την κατάσταση της επιδημίας.

 

Σ. Κρόκος