Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ «ΚΟΡΑΚΙΑ» ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ

 

Απαιτείται να αναπτυχθεί ένα μαζικό, ενωτικό και αποφασισμένο κίνημα ενάντια
στον νέο πτωχευτικό νόμο, που απογειώνει τη δικτατορία του τοκογλυφικού 
τραπεζικού κεφαλαίου πάνω στον λαό

Πριν από την κρίση του 2010, διανύσαμε μια περίοδο όπου οι τράπεζες μοιράζανε δάνεια για ψύλλου πήδημα. Φορτώθηκε ο κοσμάκης δάνεια, και κουτσά στραβά τα αποπλήρωνε. Ήρθε η κρίση του 2010, ήρθε η τρόικα (που εκπροσωπεί τις τράπεζες) και τα μνημόνια, λεηλάτησαν το δημόσιο, την περιουσία του και τους φορείς του (η εφορία ελέγχεται αποκλειστικά από την τρόικα), πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, ανεργία, υπερφορολόγηση… πώς να διαχειριστείς όλα αυτά τα έξοδα; Όλα αυτά τα δάνεια, που οι τράπεζες-τοκογλύφοι τα μοίραζαν με τόση ευκολία, μετατράπηκαν σε «κόκκινα».

Η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, και οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να τα μειώσουν μέχρι το τέλος του 2021. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να δράσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το σχέδιο «Ηρακλής», ο οποίος, όπως καθάρισε την κόπρο από τους στάβλους του Αυγείου, ελπίζουν οι τράπεζες να καθαρίσει και τους δικούς τους ισολογισμούς από την οικονομική «κοπριά» των «κόκκινων» δανείων, γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες. Το 81% των επιχειρήσεων και 600.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Η κήρυξη πτώχευσης, βάσει του νέου κώδικα, γίνεται στο πιτς φιτίλι, εξωδικαστικά, και οι πρώτοι που εξυπηρετούνται είναι οι τράπεζες. Τα ακίνητα περνάνε στα χέρια αρπακτικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων. Αυτές με τη σειρά τους επιλέγουν ποιος θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό άμεσα και ποιος θα «ευνοηθεί». Δηλαδή, σε ποιον θα επιτρέψουν να μείνει στο (πρώην) σπίτι του με ενοίκιο, που αυτοί θα ορίσουν, για 12 χρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς του σπιτιού του. Αν για 3 μήνες δεν πληρωθεί το ενοίκιο, γίνεται έξωση και πλειστηριασμός. Μετά τα 12 χρόνια, ο ενοικιαστής-πρώην ιδιοκτήτης ή θα πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του στα χέρια των αρπακτικών ή θα πρέπει να βρει τα χρήματα να το επαναγοράσει. Εάν βρει τα χρήματα να το επαναγοράσει κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβάλει τα ενοίκια και των 12 χρόνων!

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, λόγω της οικονομικής αλλά και της υγειονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους πιστωτές τους, οδηγούνται με fast track διαδικασίες στην πτώχευση. Που εκτός των άλλων σημαίνει και μπαράζ απολύσεων χωρίς αποζημιώσεις. Για 3 χρόνια ο πτωχευμένος, αφού έχει χάσει ό,τι είχε και δεν είχε, θα ζει με 540 ευρώ. Αν έχει παραπάνω εισοδήματα, θα του τα κρατάνε! 

Όλα τα ακίνητα των οφειλετών θα βρίσκονται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, οπότε οι πιστωτές θα έχουν πλήρη γνώση της λείας των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Ο νόμος είναι ανελέητος και ταξικότατος για τον μικροέμπορο, τον αγρότη, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο. Καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας και των εισοδημάτων! Αυτή είναι η «Δεύτερη Ευκαιρία» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες δεν θα διαβιούν πλέον υπό το βάρος των χρεών τους, αλλά ούτε και υπό το… βάρος των περιουσιών τους, αφού θα έχουν λεηλατηθεί από το ντόπιο ή ξένο κτηματομεσιτικό κεφάλαιο.

Ο δανεισμός και η τοκογλυφία εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με τη γέννηση του κράτους, και έγιναν τα κυριότερα μέσα καταπίεσης των μη προνομιούχων από τους προνομιούχους. Η σύγκρουση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών είναι αέναη, και το κράτος, από καταβολής του, φροντίζει με κάθε τρόπο την εξασφάλιση του πιστωτή έναντι του οφειλέτη, εκτός κι αν ο οφειλέτης ανήκει στην άρχουσα τάξη. Ο νέος πτωχευτικός νόμος έρχεται να υπηρετήσει αυτή την αρχή, αλλά με τον πλέον ωμό και εξοντωτικό τρόπο.

Η μόνη απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε σ’ αυτό το πτωχευτικό έκτρωμα είναι οι μαζικοί αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια σε όλη αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Κούρεμα ή διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους μικροεπιχειρηματίες που φορτώθηκαν χρέη λόγω της κρίσης και της τραπεζικής τοκογλυφίας! Κούρεμα χρεών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ για αντίστοιχες περιπτώσεις! Κατάργηση όλων των μνημονιακών φόρων! Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας και του δικαιώματος στέγασης για όλους!

 

Όλγα Στεφανίδου