Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Φωτεινά παραδείγματα από τη Λατινική Αμερική

 

Χιλή και Βολιβία δείχνουν τον δρόμο, κόντρα στις αντιλαϊκές
και αντιδραστικές πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού

Ενώ η επιδημία του κορονοϊού και οι αμερικανικές εκλογές μονοπωλούν το ενδιαφέρον, δύο μεγάλης σημασίας γεγονότα έλαβαν χώρα στην πολύπαθη Λατινική Αμερική. Γεγονότα τα οποία αποσιωπήθηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, αλλά αποτελούν πηγή ελπίδας και ενθάρρυνση για αντίσταση κατά του νεοφιλελευθερισμού και γενικά κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το πρώτο αφορά τη Βολιβία, την πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Εκεί, 11 μήνες μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Μοράλες και την επιβολή μιας ακραία αντιδραστικής μεταβατικής κυβέρνησης (που επικαλέστηκε ότι ο Μοράλες είχε κάνει νοθεία στις εκλογές του 2019), το κόμμα MAS του Μοράλες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό οι Βολιβιανοί καταδίκασαν την απροκάλυπτη ακροδεξιά παρακρατική τρομοκρατία που επιβλήθηκε αυτούς τους 11 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας 37 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 700 τραυματίστηκαν και πάνω από 1.000 φυλακίστηκαν.

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στην Χιλή, η οποία αποτελούσε ένα παγκόσμιο «εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού». Στις 25 Οκτωβρίου διενεργήθηκε δημοψήφισμα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε το 2019 με αίτημα την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα και είχε επιβληθεί το 1980 από τη δικτατορία του Πινοσέτ. Το 78% των ψηφοφόρων όχι μόνο ενέκρινε τη σύνταξη νέου συντάγματος αλλά ψήφισε επίσης ότι αυτό θα γίνει από συντακτική συνέλευση. Στην οποία θα μπορεί να είναι υποψήφιος κάθε πολίτης και όπου η επιρροή των κομμάτων της αστικής τάξης θα είναι μικρότερη από ό,τι στη Βουλή. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει εν δυνάμει ακόμα και επαναστατικά χαρακτηριστικά!

Η Λατινική Αμερική για δεκαετίες αποτελούσε «πειραματόζωο» για ανθρωποκτόνες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, όπου ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις και ευνοούσαν δικτατορίες. Όμως, τα δυο αυτά γεγονότα έδειξαν ότι οι λαοί μπορούν να αντιστέκονται με επιτυχία, ενώ σηματοδοτούν και μια αριστερή στροφή και μια άνοδο των λαϊκών κινημάτων. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σταθεί συμπαραστάτης στη μεγάλη προσπάθεια αυτών των χωρών και –γιατί όχι;– να παραδειγματιστεί για τους νέους αγώνες που θα δώσει με τους ντόπιους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου