Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Ινδονησία: Μια πραγματική εργατική εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, που είναι η 4η πολυπληθέστερη στον κόσμο, με 270 εκατομμύρια πληθυσμό, και η πιο γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας. Την εξέγερση πυροδότησε ένα κυβερνητικό νομοθετικό «πακέτο», που καταργεί ζωτικά εργατικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δίνει τη δυνατότητα για «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης», μειώνει την αποζημίωση απόλυσης κ.λπ. Ενώ επίσης χαλαρώνει πλήρως τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς για «επενδύσεις», σε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Οι εργάτες, με τη συμπαράσταση της νεολαίας, κατεβαίνουν καθημερινά σε δυναμικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις από τις αρχές της χρονιάς, αλλά οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου, που ψηφίστηκε ο νόμος. Σημειώνονται εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ έχουν πυρποληθεί πολλά κτήρια, οι αποκλεισμοί δρόμων και υποδομών είναι συνεχείς και οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 6.000.

 Γαλλία: Μαζική διαδήλωση οργανώθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Παρίσι με αιτήματα για αποφασιστική υγειονομική και οικονομική στήριξη του εργαζόμενου λαού, που πλήττεται από την επιδημία και όχι μόνο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από την υγεία, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τη χημική βιομηχανία, το εμπόριο, το δημόσιο, άνεργοι κ.λπ. Δυναμική ήταν η συμμετοχή από τους εργάτες των εργοστασίων ελαστικών της Bridgestone και της Michelin, όπου η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις.

 Κολομβία: Πανεθνική απεργία έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου, την οποία διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, με τη συμμετοχή και των φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγενικών οργανώσεων. Ο κολομβιανός λαός κινητοποιείται ενάντια στις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιδημίας, ζητώντας πραγματική στήριξη, υγειονομική και οικονομική, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων, δημόσια παιδεία και υγεία, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και διάλυση των παρακρατικών «μονάδων ασφαλείας», που δολοφονούν κατά συρροή συνδικαλιστές και πρώην αντάρτες (τουλάχιστον 100 δολοφονίες φέτος και 900 συνολικά από το 2016).

 Ισπανία: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν στις 27 Οκτωβρίου οι γιατροί της χώρας, την πρώτη απεργία συνολικά του ιατρικού κλάδου εδώ και 25 χρόνια. Οι γιατροί ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αποφασιστική στήριξη της δημόσιας υγείας από το κράτος.

 

Από τη Σύνταξη