Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Χαρίζουν στους εφοπλιστές τα δικά μας λεφτά

 

Η Πειραιώς έσωσε όλους τους «φίλους» της και τώρα ψάχνει
τρόπο να σωθεί η ίδια!
Σε γενναία «κουρέματα» δανείων υπέρ πάμπλουτων μπαταχτσήδων έχει προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που η ίδια, όπως και οι άλλες συστημικές τράπεζες, ετοιμάζεται, με όχημα τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ξεσπιτώσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά για πολύ μικρότερες οφειλές!

Τέσσερις από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες κατάφεραν να πληρώσουν ψίχουλα σε σχέση με το ύψος των δανείων που είχαν πάρει, με μεσάζοντα μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και μοναδικό μέτοχο τον γνωστό εφοπλιστή Μιχάλη Λογοθέτη. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια  Λεντούδη δανείστηκε το 2008 130 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τρία πλοία και κατέληξε να πληρώσει μόνο 11,1 εκατομμύρια. Μάλιστα, μετά το «κούρεμα», εμφανίζεται να παραγγέλνει, τα τελευταία δύο χρόνια, τάνκερ συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων! Επίσης, η οικογένεια Μαδιά δανείστηκε 72 εκατ. δολάρια το 2008 και κατάφερε να πληρώσει μόνο 10,5. Ακόμα πιο ευνοημένος ήταν ο όμιλος Τσάκου, που, για 200 εκατ. ευρώ οφειλές δανείων, πέτυχε συμφωνία για αποπληρωμή μόνο 35 εκατομμυρίων. Ενώ η οικογένεια Λαιμού, με δάνειο 42 εκατ. ευρώ, πέτυχε να αποπληρώσει μόνο τα 7,2 εκατομμύρια.

Το ίδιο όμως γενναιόδωρη στάθηκε η Πειραιώς και με τον γνωστό επιχειρηματία του τζόγου Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος πέτυχε και να του διαγραφούν οφειλές 138 εκατ. ευρώ –το «κούρεμα» να ξεπερνά το 90% της οφειλής– και να αποπληρώσει το «κουρεμένο» δάνειο σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 20 χρόνων!

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για το μέλλον της Πειραιώς και για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Μάλιστα, και τα δύο σενάρια για την ενίσχυσή της είναι δυσοίωνα για τον ελληνικό λαό, αφού στο μεν πρώτο θα έχουμε πάλι κρατική ενίσχυση με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, στο δε δεύτερο, αν τα λεφτά τα βάλουν ιδιώτες, τότε ουσιαστικά θα χαθούν τα περισσότερα από τα 2 δις ευρώ που έχει εισφέρει το δημόσιο, αφού οι ιδιώτες θα πάρουν τον πλήρη έλεγχο! Εν ολίγοις, η τράπεζα πήρε τα λεφτά των ελληνικών οικογενειών, των μικροεπιχειρήσεων και του κράτους (δηλαδή, των Ελλήνων φορολογούμενων πάλι), τα πέταξε στα εφοπλιστικά «πηγάδια» και τώρα θα έρθει να πάρει τα σπίτια αυτών που τη σώζουν 10 χρόνια τώρα! Τόσο απλά!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου