Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ένα κείμενο της δικηγόρου Βίβιαν Θεοχαράτου

 "Ο αυτοκράτωρ της Ελλάδος, Μητσοτάκης, μαζί με το μεγάλο ποντίφικα, Τσιόδρα, νομοθέτες ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων, αποφάσισαν ελέω Θεού και αγνοώντας κατάφωρα το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τη Βουλή των Ελλήνων και, όπως πάντα, … τον ίδιο τον ελληνικό λαό, να καταλύσουν το Σύνταγμα και να επιβάλουν μια πρωτοφανή και ιδιότυπη χούντα. (Δεν είχαν την τύχη ο Φράνκο, ο Σαλαζάρ και ο Παπαδόπουλος να τους τύχει κορωνοϊός. Είχαν μόνο κομμουνιστές και τανκς.) Αποφάσισαν να απαγορεύσουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία, να απομακρύνουν άνθρωπο από άνθρωπο, να χτυπήσουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να απαγορεύσουν την τέχνη (θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κ.λπ.), να απαγορεύσουν το δικαίωμα των συναθροίσεων, να απαγορεύσουν διαλέξεις και ομιλίες, να απαγορεύσουν τις σεξουαλικές σχέσεις, να απαγορεύσουν τη διασκέδαση, τη διδασκαλία, την εκπαίδευση, τη θρησκευτική λατρεία κ.λπ. Και ταυτόχρονα αποφάσισαν να καταστρέψουν και να εξαθλιώσουν οικονομικά πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων προκαλώντας ανεργία και ολοκληρωτική καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, προς όφελος φυσικά των μεγάλων επιχειρήσεων, των οποίων τις εντολές, όπως φαίνεται, εκτελούν πιστά. Όλα αυτά διότι λένε ότι λύνουν το πρόβλημα του κωρονοϊού, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα!

Κατέλυσαν δηλαδή σχεδόν όλες τις συνταγματικές ελευθερίες. Χτύπησαν ιστορικές κατακτήσεις αιώνων. Χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπάνε όλα τα ιδεολογικά προτάγματα της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Παίρνουν πίσω το μεγαλειώδες 1789, και τα βασικά του αιτήματα απέναντι στην τυραννία της μισητής αριστοκρατίας. «Liberte» ήταν η λέξη που βροντοφώναζε το επαναστατημένο Παρίσι. Ο Ρουσσώ, ο Βολταίρος και όλοι οι άλλοι μεγάλοι αστοί επαναστάτες και διανοούμενοι θα έμεναν άναυδοι μπροστά στις νέες αυτές μορφές τυραννίας, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδέες τους και τα ιδανικά τους.
Οι συνταγματικές ελευθερίες (όσον αφορά το status activus και το status negativus) είναι μια ιερή ιστορική κατάκτηση που δεν πρέπει να παίρνεται πίσω από κανένα και από τίποτα. Είναι αδιαπραγμάτευτες. Και είναι αδιανόητη κάθε κοινωνική πρόοδος αλλά και κάθε επανάσταση που δεν θα τις λάβει υπόψη της. Σοσιαλισμός (για τους ομιλούντες εξ αριστερών) δεν είναι η κατάργησή τους αλλά η διαλεκτική υπέρβασή τους. Ο άνθρωπος δεν είναι κάτι που θέλει μόνο να τρώει, να πίνει … και να κοιμάται. Είναι ένα ον που επιθυμεί ευρύτατο ελεύθερο πεδίο αυτοπροσδιορισμού, συνεργασίας και συλλογικής αναζήτησης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια αξία των κατακτήσεων της Γαλλικής Επανάστασης και δεν τις σέβεται βαθιά, δεν έχει καμία θέση στην υπόθεση της προόδου της ανθρωπότητας.
Βέβαια, στο σημερινό καπιταλισμό είναι πλέον τόσο συγκεντρωμένα και ισχυρά τα κεφάλαια, που δεν ανέχονται καμία έννοια φιλελευθερισμού και δημοκρατίας.
Η μόνη συντονισμένη αντίδραση σε αυτό το αίσχος ήταν αυτή του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας, το οποίο τάχθηκε κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων, με λιτότητα και σαφήνεια, εξηγώντας και όλους τους λόγους της αντισυνταγματικότητας.
Όσοι δε ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα των ελέω Θεού κυβερνώντων, δέχτηκαν και δέχονται σφοδρή επίθεση και κατασυκοφάντηση.
Τον όποιον δε κοινοβουλευτικό αντίλογο, έκαναν πως δεν τον άκουσαν.
Ο κορωνοϊός είναι βεβαίως υπαρκτός και έχει τα δεινά του. Δεν μας μίλησαν όμως καθόλου για τις παράπλευρες απώλειες των σοφών επιλογών τους: α) Οικονομική καταστροφή και διάλυση της χώρας, β) Ξέσπασμα τεράστιων ψυχικών προβλημάτων (καταθλίψεις, αυτοκτονίες κ.ά.), γ) Καταδίκη σε απομόνωση, χειρότερη από αυτή των φυλακών, των ηλικιωμένων, ανήμπορων και μοναχικών ατόμων, δ) Δυσκολία συντήρησης των ανήμπορων ατόμων που έχουν ανάγκη τους συνανθρώπους τους, ε) Απαγόρευση στοιχειωδών βιολογικών αναγκών (ανάμεσα σε αυτές και οι σεξουαλικές), στ) Αύξηση άλλων νοσημάτων (π.χ. θρομβώσεις), ζ) Αύξηση της εξάρτησης από το ίντερνετ, η) Διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κ.λπ.
Και φυσικά βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία για να φρονηματίσουν και να διδάξουν ό,τι ποταπότερο μπορεί να παράξει ο άνθρωπος: το φιλοτομαρισμό, την αντικοινωνικότητα και τον έσχατο βαθμό αλλοτρίωσης. Αυτές φαίνεται να είναι οι ύψιστες αξίες των διαχειριστών αυτής της κοινωνίας. Ο καθένας για τον εαυτό του και ας πεθαίνουν όλοι γύρω του! Λες και ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει, να παράξει, να σκεφτεί, να απολαύσει, να δημιουργήσει και να αναπαραχθεί μόνος του! Ο Αριστοτέλης λέει ότι ο άνθρωπος είναι «φύσει κοινωνικό ζώο», άρα κάθε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής είναι ένα έγκλημα καθοσιώσεως και πολύ χειρότερη μάστιγα από τον κορωνοϊό.
Μέσα σε όλον αυτό τον οίστρο των απαγορεύσεων πράξεων έπεται και η απαγόρευση της γνώμης και των ιδεών. Είναι προφανές ότι εκεί το πάνε. Όποιος διαφωνεί, καθυβρίζεται, κατασυκοφαντείται και σε λίγο θα συλλαμβάνεται! Δεν θέλουν μόνο να περάσουν τα μέτρα τους. Θέλουν και να κάμψουν τις ψυχές και το φρόνημα. Το φρόνημα, το οποίο, όπως διδαχτήκαμε στη Νομική Σχολή, στην αστική δημοκρατία είναι ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ.
Έχοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα, θέλω να πω ότι: Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα είναι υποχρεωτικά για το ελληνικό κράτος. Θεμελιώνουν, δηλαδή, αγώγιμη αξίωση και συνεπάγονται αστική, ποινική ή και πειθαρχική ευθύνη για τα κρατικά όργανα που τα παραβιάζουν.
Τέλος, και σε επίπεδο «φιλοσοφίας», η ιδέα της Ελευθερίας δεν είναι απλή. Δεν είναι μόνο ένα σώμα χωρίς ψυχή ή μια βαθιά γνώση κάποιας αναγκαιότητας. Είναι ένα άκρως αξιακό και υπαρξιακό πλέον ζήτημα. Σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της ανθρωπότητας, το Διονύσιο Σολωμό, βρίσκει κανείς την απόλυτη υπερβατική της δύναμη. Αυτή που σπάει τα όρια και τους νόμους της σάρκας και ίπταται στη σφαίρα των αθανάτων. Και μέσα στην ιστορία υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα! Η ζωή για να έχει αξία πρέπει να νοηματοδοτείται και από κάτι ανώτερο, το οποίο τείνει να αναζητά ελευθερία σκέψης και δράσης. Το ξεροκόμματο και το κεραμίδι (που τώρα θέλουν να το αρπάξουν από τους φτωχούς Έλληνες) είναι οπωσδήποτε αναγκαίες συνθήκες, αλλά δεν φτάνουν.
Και κάτι ακόμα: Του χρόνου κλείνουν διακόσια χρόνια από την ηρωική Επανάσταση του 1821! Μια επανάσταση που, στο όνομα της εθνικής και όχι μόνο ελευθερίας, πήγε ενάντια σε κάθε λογικό υπολογισμό! Θα θελήσουν να την υποβαθμίσουν. Να την αμφισβητήσουν. Να τη μειώσουν. Δεν τους συμφέρει. Ας μην την ξεχάσουμε εμείς. Ας μην ξεχάσουμε το ηρωικό και μαρτυρικό Μεσολόγγι και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του. Ας μην ξεχάσουμε ότι ποδοπάτησαν κάθε πείνα, κάθε δίψα, κάθε αρρώστια, κάθε μαρτύριο, κάθε θάνατο! Ας μη σταθούμε απέναντί τους ως ένα τίποτα!
Γι’ αυτό προς το παρόν, να συνταχθούμε παρά τω πλευρώ του Συντάγματος και να αντισταθούμε με όλα τα μέσα. Και:
Να μην αφήσουμε από φόβο να πεθάνουν μόνοι και αβοήθητοι χιλιάδες ανήμποροι, ψυχικά ασθενείς και γέροι.
Να μην αφήσουμε να πεθάνουν από την πείνα χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους επειδή τους καταδίκασε σε θάνατο η κυβέρνηση.
Να μην αφήσουμε τα παιδιά χωρίς μόρφωση.
Να μην καταναλώνουμε, χωρίς να σκεφτούμε καλά, τις ειδήσεις των καναλιών.
Να μη δεχόμαστε καταστολή χωρίς να αντιστεκόμαστε και να αντιτάσσουμε στα όργανα της τάξης την αντισυνταγματικότητα των πράξεών τους, όπου αυτή υπάρχει.
Να μην επιτρέψουμε το θάνατο μιας χώρας ολόκληρης."