Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ταμείο «ανάκαμψης» ή επιδότησης του κεφαλαίου;

 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. τσεκάρουν τα ποσά του «ταμείου
ανάκαμψης
»... για να δουν αν επαρκούν για τις...
ανάγκες των καπιταλιστικών ομίλων
Οι αστικές κυβερνήσεις πανευρωπαϊκά προσπαθούν να καθησυχάσουν τους λαούς για τις δραματικές οικονομικές συνέπειες της επιδημίας και των λοκντάουν προτάσσοντας τα 750 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Βέβαια, όσο η επιδημία παρατείνεται τόσο αυξάνεται η ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα αντιστρέψουν την ύφεση, πόσω μάλλον που ο κύριος όγκος τους θα αρχίσει να χορηγείται από τα μέσα του 2021.

Σε σχέση με το ίδιο το Ταμείο, πολλά πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Κατ’ αρχάς, από αυτό το πακέτο τα 360 δις θα είναι ξεκάθαρα δανεικά, ενώ τα 390 δις θα είναι «χορηγήσεις». Βέβαια, και αυτές δεν μας τις χαρίζει κανείς, γιατί όλες οι δαπάνες της Ε.Ε. προέρχονται ουσιαστικά από τα χρήματα που τα κράτη μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτά τα 390 δις, λοιπόν, που αφορούν «χορηγήσεις» για τα επόμενα τρία χρόνια, αντιστοιχούν σε έξτρα χρηματοδότηση ίση με μόλις 0,8% του ΑΕΠ της Ε.Ε. ανά έτος. Όχι και τόσο «κιμπάρηδες» τελικά… Όσον αφορά τα δανεικά, είναι προφανές ότι οι χώρες του Νότου είναι υπερδανεισμένες, και με τα νέα δάνεια απλώς θα εγκλωβιστούν ακόμα περισσότερο στο καθεστώς της υπερχρέωσης και της «επιτήρησης» από τους ισχυρούς της Ε.Ε.

Κάτι άλλο, που δεν ακούγεται και πολύ, είναι ότι, για να δώσει αυτά τα έξτρα χρήματα η Ε.Ε., περικόπτει από κοινωνικές δαπάνες (π.χ. παιδική φτώχεια, φτωχές περιφέρειες κ.λπ.) αλλά και από την αγροτική πολιτική.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων του «πακέτου ανάκαμψης» θα πάει απευθείας στις τσέπες των μεγαλοκαπιταλιστών. Καθώς η Ε.Ε. έχει θέσει ως όρο τα χρήματα αυτά να δοθούν πρώτα και κύρια για την «πράσινη» και την «ψηφιακή» μετάβαση, τα μονοπώλια των αντίστοιχων τομέων (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνηση, ψηφιακές υπηρεσίες κ.λπ.) τρίβουν ήδη τα χέρια τους για τις κολοσσιαίες επιδοτήσεις που αναμένονται. Όμως, χώρες όπως η Ελλάδα πονάνε πρώτα και κύρια στην παραγωγή. Το «ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Ε.Ε. θα εντείνει ακόμα περισσότερο την υστέρηση του παραγωγικού τομέα έναντι του παρασιτικού, θα μεγαλώσει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και, τελικά, δεν θα κλείσει την ψαλίδα Βορρά-Νότου, άρα δεν θα λύσει το ιστορικό αδιέξοδο της Ε.Ε.

 

Πάρις Δάγλας