Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Το Πολυτεχνείο ζει! Η χουντική απαγόρευση ηττήθηκε

 

Παρά το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η 
κυβέρνηση στις 17 Νοέμβρη, πολιτικά βγήκε ηττημένη
Για πρώτη φορά από την πτώση της Χούντας, με πρόσχημα την επιδημία, απαγορεύτηκε φέτος κάθε συγκέντρωση-διαδήλωση για το Πολυτεχνείο. Η αντιδημοκρατική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να επιβάλει την απαγόρευση με σκληρή καταστολή. Όμως, χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι αψήφησαν την απαγόρευση, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε μια σειρά πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.ά.), και ανέδειξαν την επικαιρότητα της εξέγερσης με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο! Απέναντι σε ένα καθεστώς το οποίο χρησιμοποιεί μια υγειονομική κρίση για να χτυπήσει ιστορικής σημασίας δημοκρατικά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» αποδείχθηκε φέτος περισσότερο επίκαιρο από ποτέ!

Το ότι η επιδημία ήταν απλώς ένα πρόσχημα φάνηκε αμέσως μετά τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου, όταν ο άθλιος υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Χρυσοχοΐδης δήλωσε ξεδιάντροπα ότι πρέπει να σταματήσει η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής από τις διαδηλώσεις! Φυσικά, πάντα υπάρχει και η σκοπιμότητα να υποβαθμιστεί, να ξεχαστεί το Πολυτεχνείο, γιατί ξέρουν ότι αποτελεί μια μόνιμη πηγή έμπνευσης για νέους αγώνες, για νέες εξεγέρσεις.

Όσον αφορά την ίδια την ημέρα της επετείου, η τρομοκρατία οργίασε. Χτυπήθηκε με ΜΑΤ και αύρες η κύρια συγκέντρωση στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο οι συγκεντρωμένοι εγκλωβίστηκαν από την αστυνομία, προσήχθησαν δεκάδες και έπεσαν βροχή τα πρόστιμα. Στα Γιάννενα ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν 23 φοιτητές έξω από τη φοιτητική εστία καθώς και εργάτες οικοδόμοι στη συγκέντρωση. Στα Σεπόλια ολόκληρη οικογένεια ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη μέσα στο σπίτι της. Εμποδίστηκαν βουλευτές (του ΜΕΡΑ 25) απλώς να βαδίσουν στη Βασιλίσσης Σοφίας! Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ οι διαδηλωτές τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες και αποστάσεις), οι δυνάμεις καταστολής δεν τήρησαν κανένα και έθεσαν την υγεία όλων σε κίνδυνο.

Το βασικό, βέβαια, είναι ότι ο Μητσοτάκης βγήκε ηττημένος από αυτή την κρίσιμη μάχη. Η αντιδημοκρατική κυβέρνηση εξευτελίστηκε, μπήκε σε θέση άμυνας, δεν μπόρεσε να νομιμοποιήσει την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτό λειτουργεί προωθητικά για τις επόμενες λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην «καραντίνα» που έχει επιβληθεί στα δικαιώματά μας και την επιβίωσή μας. Αυτό που έμεινε είναι ότι ο κόσμος αψήφησε τις χουντικές λογικές, και ότι το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει!

 

Πάρις Δάγλας