Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Λαθρεμπόριο τσιγάρων από μεγάλη βιομηχανία

 

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια καταδικάστηκε σε τρίτο βαθμό (Συμβούλιο της Επικρατείας), αμετάκλητα, να καταβάλει φόρους ύψους 4,68 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο τσιγάρων προς τη Βόρεια Μακεδονία. Συγκεκριμένα, μέσα από ένα οργανωμένο κύκλωμα, που περιλάμβανε και τελωνειακούς υπαλλήλους, έκανε εικονικές εξαγωγές φορτίων προς τη γειτονική χώρα.

Η υπόθεση αυτή ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια. Το 2008, για παρόμοια υπόθεση, είχε καταδικαστεί απ’ το διοικητικό εφετείο σε καταβολή φόρων 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η καταδίκη τότε είχε αναιρεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή τη φορά όμως δεν απέφυγε την καταδίκη.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι μια απ’ τις δυο μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας, με δύο μεγάλα εργοστάσια, σε Αθήνα και Καλαμάτα. Διαφημίζει τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο (κυρίως Βαλκάνια και Άπω Ανατολή), ενώ (δια)φημίζεται και για τις ετήσιες παροχές της στους εργαζόμενους. Όταν μια τέτοια «καθώς πρέπει» και αντικειμενικά παραγωγική επιχείρηση πραγματοποιεί αποδεδειγμένα τέτοιες απάτες, τότε ο καθένας καταλαβαίνει τη γενικότερη φύση του εγχώριου καπιταλισμού.

 

Σ.Κ.