Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

 

1 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ικανοποιητικούς όρους.

● Οι 100 περίπου απολυόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (και στις 4/3) για την επαναπρόσληψή τους.

 3 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι ξεναγοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το Ηρώδειο στην Αθήνα, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για το επάγγελμά τους.

● Οι 73 εργάτες του εργοστασίου πλαστικών σωλήνων PIPELIFE στη Θήβα, το οποίο ανακοίνωσε ότι κλείνει στις 31/3, κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία για την αποτροπή του κλεισίματος. Την επόμενη ημέρα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Συνέχισαν με 4ωρες στάσεις εργασίας στις 8, 9 και 10/3.

4 Μαρτίου: Οι εργάτες του μεταλλείου χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους απ’ την εργολαβική εταιρεία «ELDIMAC», που διαχειρίζεται το ορυχείο για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Συνέχισαν στις 18 του μήνα με νέες 3ωρες στάσεις εργασίας. Στις 23 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία, ενώ η εργοδοσία απέλυσε και άλλον ένα εργαζόμενο. Στις 24 και 26/3 συνέχισαν πάλι με 3ωρες στάσεις εργασίας. Στις 30/3 έγινε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω απ’ το μεταλλείο.

● Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας INTRALOT στην Αττική έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση 25 εργαζομένων, ενώ επίκεινται οι απολύσεις 10 ακόμα εργαζομένων.

● Οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες (θέατρο, μουσική, εικαστικά κ.λπ.) πραγματοποίησαν δημόσιες δράσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για τη στήριξη της εργασίας τους, την οποία έχουν απολέσει πλήρως λόγω των λοκντάουν. Στις 13 και 14 του μήνα προχώρησαν σε διήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε διάφορους χώρους.

● Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «New SIA Greece», πρώην «First Data», έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία στο Κρυονέρι Αττικής ενάντια στην απόλυση έξι συναδέλφων τους.

● Οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες του δημοσίου και τις τεχνικές εταιρείες έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει πλήρη ασυδοσία στις κατασκευαστικές εταιρείες στον τομέα των δημοσίων έργων.

8 Μαρτίου: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις από εργατικές και γυναικείες οργανώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.

9 Μαρτίου: Οι επικουρικοί εργαζόμενοι σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

10 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Nova-Forthnet έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους που εργαζόταν με σύμβαση «ενοικίασης».

12 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Cosmote-eValue» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

13 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης Αττικής αποφάσισαν αποχή απ’ την υπερωριακή απασχόληση τα Σαββατοκύριακα για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και ενάντια στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων στον δήμο.

16 Μαρτίου: Οι 2.500 περίπου εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, σε Ασπρόπυργο Αττικής και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού με κάλυψη οργανικών θέσεων και μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει την απεργία παράνομη, αλλά απέτυχε.

18 Μαρτίου: Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι της ειδικής αγωγής στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση έκαναν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας επαρκή μέσα προστασίας στα ειδικά σχολεία. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.

19 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Vodafone 360 Connect» έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αθήνα ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους που προέρχονται απ’ την εταιρεία CYTA, την οποία απορρόφησε πρόσφατα η VODAFONE.

● Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Χανίων ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

23 Μαρτίου: Οι 40 περίπου εργαζόμενοι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Γρεβενών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο με βασικό αίτημα τα δεδουλευμένα οχτώ μηνών. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, που διήρκεσαν μέχρι το τέλος του μήνα. Έγινε νέα συγκέντρωση στις 29/3.

27 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανακύκλωσης «CRETA RECYCLING» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ την επιχείρηση ενάντια στην απόλυση 7 συναδέλφων τους.

30 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην εκδικητική –για τη συνδικαλιστική του δράση–  απόλυση του γιατρού και προέδρου του σωματείου του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστα Καταρραχιά. Έγινε πορεία στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

 

Σ. Κρόκος