Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η χούντα της Βιρμανίας, η Κίνα και η Ελλάδα

 Η χούντα της Μιανμάρ (Βιρμανίας) προσπαθεί να σπάσει τη μαζική δημοκρατική αντίσταση του βιρμανέζικου λαού δολοφονώντας μαζικά και εν ψυχρώ. Υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερους από 500 νεκρούς, ακόμα και παιδιά, ενώ χιλιάδες είναι όσοι έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς –και ηρωικές– από την 1η Φεβρουαρίου που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος. Γυναίκες, παιδιά, φοιτητές, όλοι έχουν ριχτεί στην πάλη κατά της χούντας. Όσο περνάει ο καιρός, ξεχωρίζει η δυναμική της εργατικής τάξης, που απαντά στο πραξικόπημα με μεγάλες απεργίες.

Είναι σαφές ότι το κύριο στήριγμα της χούντας είναι η Κίνα. Η οποία έχει τεράστιες επενδύσεις στη χώρα. Ο βιρμανέζικος λαός το ξέρει καλά, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής περισσότερα από 30 κινεζικά εργοστάσια έχουν πυρποληθεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές από εξαγριωμένους διαδηλωτές.

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, οι συνειδητοί εργαζόμενοι και οι αριστεροί στην Ευρώπη και παντού οφείλουμε να καταδικάσουμε με κάθε τρόπο τη σφαγή του βιρμανέζικου λαού από τη χούντα, απαιτώντας αν μη τι άλλο την πλήρη διπλωματική και πολιτική απομόνωσή της. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να ρωτήσουμε την ελληνική κυβέρνηση: είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν καταδικάσει απερίφραστα τη χούντα της Βιρμανίας;

 

Π.Δ.