Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Amazon: Η πάλη των εργαζομένων της μεγαλύτερης πολυεθνικής της εποχής μας, της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών υπηρεσιών Amazon, εντείνεται σε μια σειρά χώρες. Η Amazon αυτή τη στιγμή απασχολεί περισσότερους από 1,3 εκατ. εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Η επιδημία την ευνόησε ιδιαίτερα (λόγω αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου): ο τζίρος της ξεπέρασε τα 200 δις δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία είναι γνωστή για τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης που επιβάλλει ιδίως στις τεράστιες αποθήκες της και για τις άθλιες αντι-συνδικαλιστικές πρακτικές της.
Στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι τα συνδικάτα δεν είναι καλά για τα συμφέροντα των πελατών της, των μετόχων της αλλά ούτε των εργαζομένων της! Οι εργάτες στην αποθήκη της εταιρείας στην Αλαμπάμα προσπάθησαν να ιδρύσουν σωματείο – για πρώτη φορά σε αμερικανικό παράρτημα της Amazon. Η εταιρεία κατάφερε προς το παρόν να αποτρέψει την ίδρυση του σωματείου με πολλούς τρόπους (τρομοκρατία, διασπορά ψευδών ειδήσεων, υποσχέσεις κ.λπ.). Στις 22 Μαρτίου, οι 9.500 εργάτες των αποθηκών της εταιρείας στην Ιταλία κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας μείωση του φόρτου εργασίας, λήψη μέτρων προστασίας από την επιδημία και αυξήσεις στους μισθούς. Στη Γερμανία περίπου 2.000 εργαζόμενοι της εταιρείας ξεκίνησαν 4ήμερη απεργία στις 29 Μαρτίου, με παρόμοια αιτήματα.

 Βρετανία: Με την έξοδο από το λοκντάουν, η βρετανική εργατική τάξη πέρασε σε μια φάση διεκδικήσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η απόπειρα γενικευμένων μειώσεων μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από το τέχνασμα της «απόλυσης και επαναπρόσληψης». Μεταξύ άλλων, κινητοποιήθηκαν ή κινητοποιούνται: οδηγοί λεωφορείων, εργάτες αεροναυπηγικών βιομηχανιών, εκπαιδευτικοί σε διάφορα σχολεία και πανεπιστήμια (ιδίως στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία), νοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορα νοσοκομεία, το πολιτικό προσωπικό στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σκωτία κ.ά. Παράλληλα, από τις 15 Μαρτίου ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον νέο, δρακόντειο νόμο κατά των διαδηλώσεων.

 Ισπανία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στην παράδοση φαγητού διαδήλωσαν σε 10 πόλεις στις 3 Μαρτίου, απαιτώντας να νομοθετήσει η κυβέρνηση την κατοχύρωση της εργασιακής τους θέσης ως μισθωτών – τώρα δουλεύουν κυρίως ως «ανεξάρτητοι συνεργάτες».

 

Από τη Σύνταξη