Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η αποτυχία της υπερ-λίγκας στο ποδόσφαιρο

 Η ιστορία με την απόπειρα δημιουργίας υπερεθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ευρώπη είναι σημαντική, γιατί αποτυπώνει τάσεις και ζητήματα σχετικά με την ίδια τη φύση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Η τάση για αυτή την εξέλιξη υπάρχει από εικοσαετία και πλέον. Η δημιουργία του λεγόμενου Champions League(Ένωση Πρωταθλητριών) ήταν μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, της UEFA, να ικανοποιήσει και να συγκρατήσει τις μεγάλες ομάδες-εταιρείες. Το Champions League μόνο αυτό που σημαίνει το όνομά του δεν είναι, αφού συμμετέχουν και ομάδες που δεν είναι πρωταθλήτριες στις χώρες τους, απλά είναι εμπορικές. Κάποια στιγμή οι ομάδες αυτές θα φτάνανε και στην προσπάθεια πλήρους αυτονόμησης απ’ τους εθνικούς περιορισμούς.

Η αποτυχία της προσπάθειάς τους δείχνει τις αντιφάσεις και τα όρια του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, αφού στην υπερ-λίγκα αντέδρασαν ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί (Τζόνσον, Μακρόν, Μητσοτάκης κ.ά.). Ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός δεν μπορεί να ξεπεράσει την ιστορική εθνική του διαίρεση. Από την άλλη, στο εγχείρημα αντέδρασαν και οι οπαδοί των ομάδων, εκφράζοντας στην προκειμένη περίπτωση την άποψη των ευρωπαϊκών λαών. Είναι ένα δίδαγμα με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική σημασία.

 

Σ.Κ.