Σάββατο 29 Μαΐου 2021

«Έφυγε» ο Θεόδωρος Κατσανέβας

 

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας πέθανε στις 8 Μάη 2021, από την covid-19. Ενώ εξελισσόταν ικανοποιητικά, η ασθένεια πήρε μορφή ανεξέλεγκτη και κτύπησε καίρια τον Θεόδωρο Κατσανέβα.

Ο Θ. Κατσανέβας γεννήθηκε στις 13 Μάρτη του 1947. Σε νεαρή ηλικία συντάχθηκε με τους δημοκρατικούς πολίτες που από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας αντιστάθηκαν. Η οργάνωση Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (Δ.Ε.Α.) ιδρύθηκε την ίδια ημέρα της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας από τους Έλληνες Τροτσκιστές, με ηγέτη τον Γιάννη Βερούχη. Στα Δ.Ε.Α. λοιπόν ο Θ. Κατσανέβας εντάχθηκε και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στη Χούντα.

Ακολούθησαν κτυπήματα κατά των Δ.Ε.Α. και πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, όπως και ο Θ. Κατσανέβας, με σκοπό να συνεχίσουν την αντίσταση. 

Ο Θ. Κατσανέβας ακολούθησε μετά τη δικτατορία τους δικούς του πολιτικούς δρόμους, έκανε σημαντικές σπουδές για την εποχή του και υπηρέτησε την οικονομική επιστήμη, μεταξύ άλλων, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. 

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, μετά τα Δ.Ε.Α., συνομιλούσε με τον Γιάννη Βερούχη, ανταλλάσοντας γνώμες και απόψεις. Όταν ήλθε στη χώρα η εποχή των μνημονίων, ο Θ. Κατσανέβας μπήκε ενεργά στο αντιμνημονιακό μπλοκ. Υπηρέτησε και αυτόν τον αγώνα με συνέπεια μέσα από το κόμμα που είχε ιδρύσει. 

Με τον θάνατο του Γιάννη Βερούχη, στάθηκε κοντά στη μνήμη του. Τον θυμόμαστε όλοι με συγκίνηση στο πολιτικό μνημόσυνο στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Πόσο θερμό, παρηγορητικό και τιμητικό λόγο ανέπτυξε για τον Γιάννη Βερούχη στην ομιλία του, καθώς και για την εφημερίδα μας.

Η οργάνωσή μας απευθύνει στους οικείους του τα συλλυπητήριά μας. Να τον θυμούνται πάντα με αυτήν την έντονη αγωνιστική παρουσία του.

 

Η Συντακτική Επιτροπή