Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Οι κερδοσκόποι δημιουργούν πρόβλημα στέγης

 

Η κερδοσκοπία στα ακίνητα εντείνεται, με αποτέλεσμα
η εξεύρεση στέγης σε πολλές περιοχές να καθίσταται 
αδύνατη για τους χαμηλόμισθους και τους νέους
Μπορεί η πανδημία να έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία, όμως ο κλάδος των ακινήτων συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, είτε μέσω funds είτε μέσω ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων, κάτι όμως που έχει αρχίσει να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αρκετά έντονο είναι το ενδιαφέρον επενδυτών που στοχεύουν στην αγορά αυτοτελών κτηρίων, όχι μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών πλησίον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων!

Παράλληλα, εξετάζουν την επέκτασή τους και σε διαμερίσματα σε περιοχές που αυξάνεται η αξία τους λόγω των έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και ξεκινούν να υλοποιούνται, όπως η γραμμή 4 του μετρό, οι αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά. Νέος στόχος είναι και η αγορά γης στα προάστια της Αττικής (Βάρη, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Παλλήνη) με στόχο την ανέγερση γηροκομείων διττού χαρακτήρα, δηλαδή, να λειτουργούν παράλληλα και ως κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και ως κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί και  για άλλους δύο λόγους: ο ένας είναι το κύμα τουριστικής μίσθωσης που κατέκλυσε τις αστικές και τουριστικές περιοχές και ο άλλος το πρόγραμμα Golden Visa, με το οποίο αποκτούν άδεια παραμονής στη χώρα μας ξένοι που φέρνουν κάποιο κεφάλαιο για αγορά ακινήτου ή άλλη επένδυση (ένα πρόγραμμα πάντως που έχει ήδη συνδεθεί με μεγάλα σκάνδαλα).

Τα παραπάνω καθιστούν την εξεύρεση στέγης για αγορά ή ενοικίαση ακόμα πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους και σχεδόν αδύνατη για τους νέους που ψάχνουν να μείνουν σε μέρη όπου υπάρχουν προοπτικές απασχόλησης. Όλο και περισσότερες συνοικίες της Αθήνας καθώς και τουριστικές περιοχές γίνονται απρόσιτες για τους «κοινούς θνητούς». Από την άλλη, τα σχέδια για τη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, γηροκομείων κ.λπ. δείχνουν ότι οι επενδυτές της αγοράς ακινήτων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση στοχεύει να εκχωρήσει την κοινωνική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελληνικές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι χρειάζονται μια πολιτική φτηνής στέγης, αλλά η παρούσα κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου