Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Οι συμμορίες των γηπέδων και του κεφαλαίου

Η οπαδική βία είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αδιεξόδων
αλλά και της εμπλοκής του μεγάλου κεφαλαίου
στο ποδόσφαιρο
Η δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη από συμμορία οπαδών του ΠΑΟΚ (απλώς και μόνο επειδή ήταν –μη οργανωμένος– οπαδός του Άρη) έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το πρόβλημα της βίας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Επιδρομές συμμοριών χούλιγκαν, οργανωμένες συγκρούσεις κ.λπ. συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, και με ιδιαίτερη συχνότητα τον τελευταίο καιρό. Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάνανε και σε δολοφονία, που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν (δολοφονία οπαδού του Παναθηναϊκού το 2007 στην Παιανία από Ολυμπιακούς).

Το ζήτημα του ποδοσφαίρου έχει αποκτήσει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις γιατί το άθλημα αυτό συγκινεί τις μάζες. Έχει φυσικά εξελιχθεί και σε μια επικερδή καπιταλιστική βιομηχανία. Η ταύτιση των οπαδών με μία αφαίρεση, τη «φανέλα», την «ιστορία» της ομάδας κ.λπ. είναι περισσότερο η αφορμή για την εμφάνιση βίαιης συμπεριφοράς. Η πραγματική αιτία κρύβεται στα αδιέξοδα που δημιουργεί στα άτομα και ιδιαίτερα στη νεολαία το κοινωνικό σύστημα, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αστικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα η συνολική πολιτική της αστικής τάξης διαλύει βάναυσα τον κοινωνικό ιστό και πολεμάει με λύσσα οτιδήποτε συλλογικό και κοινωνικά υγιές, εντείνοντας στον ύψιστο βαθμό τα αδιέξοδα που προαναφέραμε.

Η εμπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου στο ποδόσφαιρο δημιουργεί ιδιαίτερες καταστάσεις. Οι σύνδεσμοι των οπαδών εξελίσσονται σε συμμορίες με ιδιαίτερα συμφέροντα, που πολλές φορές αποτελούν και τον ιδιωτικό στρατό του καπιταλιστή που ελέγχει την ομάδα. Αυτός μπορεί να χρησιμοποιεί γενικά την ομάδα και τη μάζα των φιλάθλων της για ευρύτερη πολιτική και κοινωνική επιρροή (περιπτώσεις Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη παλιότερα, Μαρινάκη, Σαββίδη τώρα) ή και για ιδιαίτερους «επιχειρηματικούς» σκοπούς (π.χ. η περίπτωση με την τρομοκρατία των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για τα συμφέροντα του καπιταλιστή Μελισσανίδη, ιδιοκτήτη του γηπέδου της ΑΕΚ). Τα νοσηρά φαινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου (εκβιασμοί, κυκλώματα, διαφθορά αρμοδίων) είναι σε έξαρση γιατί το εμπλεκόμενο κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα συγκεντροποιημένο και αρέσκεται σε μαφιόζικες μεθόδους. 

Η λύση των κοινωνικών αδιεξόδων για την εργατική τάξη και τη νεολαία δεν βρίσκεται στη ομαδική ψευδαίσθηση του ποδοσφαίρου αλλά στην πολιτική σκέψη και δράση, στην κοινωνική συλλογικότητα, στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο του εκμεταλλευόμενου λαού. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει και μπορεί να βαδίσει κάθε συνειδητός νεολαίος και εργαζόμενος.

 

Σ. Κρόκος