Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Τουρκία: Ύστερα από τις μεγάλες περσινές απεργίες, οι μεταλλεργάτες ξεκίνησαν και το 2022 με δυναμικές κινητοποιήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις, ώστε να στηριχθεί το εισόδημά τους, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα προσεγγίζει το 50%. Στις 2 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες διαδήλωσαν στο Ιζμίτ (Νικομήδεια). Στις 12 Ιανουαρίου οι τρεις ομοσπονδίες των μεταλλεργατών συμφώνησαν με τους εργοδότες σε αύξηση μισθών 66%. Στις 17 Ιανουαρίου κατέβηκαν σε απεργία οι μεταλλωρύχοι στο Ντιβριτζί, κοντά στη Σεβάστεια. Σε αλλεπάλληλες μοτοπορείες και άλλες κινητοποιήσεις προχώρησαν μέσα στον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι σε εταιρείες κούριερ και ντελίβερι στην Κωνσταντινούπολη. Ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες έγιναν και απεργίες, όπως στην Trendyol στις 25 Ιανουαρίου και στη Yemeksepeti (που ανήκει στην ίδια γερμανική πολυεθνική που ανήκει και η ελληνική e-food) την 1η Φεβρουαρίου. 

 

Ολλανδία: Σε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ομίλου Heineken. Διεκδικούν αυξήσεις με νέα συλλογική σύμβαση και να μην προχωρήσουν οι απολύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία.

 

Λίβανος: Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ξεσηκωμός διαρκείας με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, καθώς η χώρα πλήττεται από το 2019 από σφοδρή οικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε από την επιδημία και την καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού από έκρηξη τον Αύγουστο του 2020. Η λίρα του Λιβάνου έχει χάσει το 95% της αξίας της μέσα σε δύο χρόνια. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα και οι διακοπές ρεύματος είναι αλλεπάλληλες. Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό και άλλες πόλεις είναι σχεδόν καθημερινές. Ο κόσμος κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και ανικανότητα. Στις 10 Ιανουαρίου οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν απεργία διαρκείας. Στις 13 Ιανουαρίου έγινε γενική απεργία, που νέκρωσε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μεταφορές, μεγάλα εργοστάσια κ.λπ. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές μπλόκαραν δρόμους με φορτηγά και λεωφορεία. 

 

Νότια Αμερική: Σε σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι λιμενεργάτες σε τρεις χώρες της ηπείρου. Στη Βραζιλία και την Αργεντινή στις 28 Ιανουαρίου και στη Χιλή στις 29 Ιανουαρίου. Τα αιτήματα ήταν περίπου τα ίδια: αυξήσεις, να μπει τέρμα στην εργασία σε εργολάβους και να βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη. 

 

Από τη Σύνταξη