Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

3 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του εργοστασίου, ενάντια στις 10 απολύσεις συναδέλφων τους.

 10 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα περιοριστικά μέτρα της επιδημίας που τους εξοντώνουν επαγγελματικά.

 
12 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωσή του.

 

● Οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου στην εταιρεία e-food έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για τον θάνατο συναδέλφου τους εν ώρα εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

 

● Οι συνταξιούχοι συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στις νέες περικοπές συντάξεων με δύο συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (στις 13 του μήνα).

 

13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες σίτισης και καθαριότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο του πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

 

● Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου, θέλοντας να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες όσον αφορά τις ανάγκες νοσηλείας παιδιών, ιδίως σε έκτακτα περιστατικά. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την καταστολή των ΜΑΤ.

 

● Οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μαζί με άλλους εργαζόμενους του νησιού, προχώρησαν σε δύο συλλαλητήρια (και στις 20/01) ενάντια στις απολύσεις 8 συναδέλφων τους, εκ των  οποίων οι δύο είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου.

 

18 Ιανουαρίου: Οι 180 εργάτες των κλωστηρίων «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα Ημαθίας έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Στις 25 του μήνα επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση.

 

● Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής έκαναν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (Θεσσαλονίκη 18/01 και Πολύγυρος Χαλκιδικής 19/01) για την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους προέδρου του σωματείου της εταιρείας εξόρυξης ELDIMAC.

 

17 Ιανουαρίου: Οι 350 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα (που ανήκει σε εταιρεία του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου) έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο του ξενοδοχείου ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να τους απολύσει, επικαλούμενη το κλείσιμο του ξενοδοχείου λόγω ανακαίνισης. Στις 21 του μήνα έκαναν νέα τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Στις 24-25 του μήνα συνέχισαν με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Ο αγώνας τους συνεχίζεται.

 

● Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Αθήνα έκαναν μοτοπορεία στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας μέτρα υγιεινής στον χώρο εργασίας τους.

 

19 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Ρίου ξεκίνησαν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους, μέλους της διοίκησης του σωματείου. Συνέχισαν τον αγώνα με 48ωρη απεργία στις 21 και 22 του μήνα.

 

27 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, με τη συμπαράσταση και άλλων σωματείων και εργαζομένων της περιοχής, έκαναν συγκέντρωση στον χώρο της επιχείρησης διαμαρτυρόμενοι για την αντεργατική ενέργεια της εργοδοσίας να προχωρήσει στην απόλυση 24 εργαζομένων, ανάμεσά τους και επτά μελών της διοίκησης του σωματείου – όλοι τους απεργοί στον πρόσφατο αγώνα που χτυπήθηκε και από τα ΜΑΤ.

 

Σ. Κρόκος