Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ιρλανδία: Συνεχίστηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, καθώς η κυβέρνηση του Έντνα Κένι υποχρεώνει για πρώτη φορά στην ιστορία τους Ιρλανδούς να πληρώνουν λογαριασμούς ύδρευσης - και μάλιστα τσουχτερούς-, μια υπηρεσία που μέχρι τώρα καλυπτόταν από τη φορολογία. 80.000 διαδήλωσαν στο Δουβλίνο στις 24 Μαρτίου, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα κρατούσαν και ελληνικές σημαίες!


Γαλλία: Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν στις 10-11 Μαρτίου οι σιδηροδρομικοί, ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης Ολάντ που σπάει τους κρατικούς σιδηροδρόμους σε τρεις εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και για μαζικές απολύσεις. 9.000 εργαζόμενοι θ’ απολυθούν μέχρι το 2020. Επίσης, οι επιβάτες θα υποστούν αυξήσεις στα εισιτήρια. Ακόμα, στις 15 Μαρτίου διαδήλωσαν στο Παρίσι γιατροί και νοσηλευτές ενάντια σε νομοσχέδιο που ενισχύει την ιδιωτική υγεία και δυσχεραίνει τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Δανία-Γερμανία: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν πιλότοι και συνοδοί της SAS, των σκανδιναβικών αερογραμμών, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, ενάντια στην επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας, τις μεγάλες μειώσεις μισθών και τη μεταφορά τους σε θυγατρικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τα ίδια έκανε και η γερμανική Lufthansa με τη θυγατρική της Germanwings, με κατάληξη το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στις Άλπεις. Στη Lufthansa τώρα, το ιπτάμενο προσωπικό απήργησε στις 18-19 Μαρτίου ενάντια στη γενική επίθεση που δέχεται στις κατακτήσεις του (μισθολογικά, ασφαλιστικά κ.λπ.). Επρόκειτο για τη 12η απεργία τους τελευταίους μήνες, με το κόστος για την εταιρεία να έχει φτάσει στα 230 εκατ. ευρώ.

Πορτογαλία: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στις 13 Μαρτίου, ενάντια στη συνεχιζόμενη λιτότητα, τις περικοπές των μισθών και τα αυξημένα ωράρια εργασίας. Η απεργιακή συμμετοχή στην παιδεία και την υγεία έφτασε το 90%.

Κίνα: Βάρβαρη επίθεση δέχτηκαν στις 18 Μαρτίου οι 5.000 εργάτες ενός εργοστασίου υποδημάτων στο Dongguan της επαρχίας Guangdong, οι οποίοι απεργούσαν επειδή δεν τους είχε καταβληθεί το στεγαστικό βοήθημα. Η αστυνομία έβαλε με το ζόρι τους εργάτες μέσα στο εργοστάσιο, ενώ πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν από δαγκώματα αστυνομικών σκύλων. Ωστόσο, οι εργάτες αρνήθηκαν και πάλι να πιάσουν δουλειά.

Από τη σύνταξη