Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ



Να χτυπηθεί τώρα η δίδυμη χούντα του κατασκευαστικού κεφαλαίου στα μεγάλα έργα και στα μέσα ενημέρωσης
Με τα δύο αυτά φονικά όπλα, διόδια και τηλεοπτικά κανάλια, 
οι μεγαλοεργολάβοι μας ληστεύουν, μας τρομοκρατούν και μας εκβιάζουν



Η εκλογή της σημερινής κυβέρνησης στηρίχθηκε στην αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από το μεγάλο κεφάλαιο, τον αυταρχικό-δικτατορικό τρόπο διακυβέρνησης από έναν εξ ολοκλήρου διεφθαρμένο κυβερνητικό μηχανισμό, την ασυδοσία, ανομία και ατιμωρησία του μεγάλου κεφαλαίου, το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και στηρίχθηκε, επίσης, στις προεκλογικές εξαγγελίες της για τιμωρία των υπευθύνων για όλα τα παραπάνω, φορολόγηση του πλούτου και στήριξη των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παίζοντας τον αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, πάντα εκβίαζαν και πολλές φορές ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτούνται αδρά από τον κρατικό κορβανά. Όλοι αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες της διαπλοκής (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Αλαφούζος κ.ά.), που την τελευταία πενταετία προχώρησαν σε εκατοντάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών, εκβιάζουν τώρα ξανά για νέα δάνεια, δανεικά κι αγύριστα, προετοιμάζοντας και άλλες απολύσεις και περικοπές, ενώ επιτίθενται στην κυβέρνηση κινδυνολογώντας, συκοφαντώντας και αποκρύπτοντας την αλήθεια. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εφαρμογή των νόμων, δηλαδή να πληρώνουν το δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων που χρησιμοποιούν, οι οποίες είναι δημόσιο αγαθό, τους εξαγρίωσαν ακόμη περισσότερο.
Επίσης, θα πρέπει, για να συνεχίσουν να λειτουργούν, να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, όσες από αυτές δεν έχουν τακτοποιημένα τα οικονομικά τους, προκειμένου να εξυγιανθούν. Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, είναι εδώ και χρόνια χρεοκοπημένες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί (MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ) χρωστούν συνολικά 780 εκατομμύρια.
Πολλά από τα ονόματα αυτού του χώρου επαναλαμβάνονται και στο χώρο των κατασκευών, που επίσης χρηματοδοτείται από τους φόρους του ελληνικού λαού. Μια χούφτα εταιρείες εισπράττουν τα διόδια των εθνικών οδών, πριν καν ξεκινήσει η κατασκευή τους, αλλά και αφού ξεκινήσει, σταματούν τις εργασίες για να εκβιάσουν για ανατιμολόγηση συμβολαίων προς τα πάνω και αύξηση διοδίων. Από τα διόδια, λοιπόν, εισπράττουν περίπου 2,177 δις ευρώ το χρόνο.
Αν στο παραπάνω ποσό προσθέσουμε τις εισπράξεις του κράτους από τα τέλη κυκλοφορίας, που είναι περίπου 1,6 δις ευρώ το χρόνο, έχουμε συνολικά ένα ποσό 3,7 δις ευρώ. Το κάθε χιλιόμετρο εθνικής οδού κοστίζει στην Ελλάδα 8 εκατομ. ευρώ (τριπλάσια απ’ ό,τι σε όλη την Ευρώπη). Δηλαδή, με τους πιο πρόχειρους και ήπιους υπολογισμούς, εάν ξηλώσουμε όλο το εθνικό δίκτυο, το ξαναφτιάχνουμε με αυτά τα λεφτά καινούργιο σε επτά χρόνια. Αντιλαμβάνεται κανείς πλέον πόσα δις έχουν φάει αυτές οι εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχουμε ούτε έναν δρόμο.
Η αστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ή θα διασώσει αυτό το κομμάτι της αστικής τάξης, βυθίζοντας τον ελληνικό λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια, ή θα τους χτυπήσει ανακουφίζοντας ένα μεγάλο μέρος του λαού και ταυτοχρόνως υλοποιώντας μέρος των προεκλογικών της εξαγγελιών. Για να σταθεί, πάντως, στα πόδια της αυτή η κυβέρνηση, θα πρέπει να τσακίσει αυτούς τους εκβιαστές μεγαλοεργολάβους και καναλάρχες.
Να φτιάξει μια πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπου θα εκφράζονται όλες οι απόψεις. Να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους άρπαγες καναλάρχες και να εφαρμόσει τους σχετικούς νόμους για τα ΜΜΕ. Από την άλλη, να επαναλειτουργήσει έναν παλαιό δημόσιο οργανισμό κατασκευών, τη ΜΟΜΑ, η οποία μπορεί να απασχολήσει πάνω από 300.000 εργαζόμενους, πετώντας έξω από τις εθνικές οδούς τους μεγαλοκατασκευαστές με συνοπτικές διαδικασίες, αφού κατασχέσει τις περιουσίες τους για όλα τα δις που έχουν φάει μέχρι σήμερα. Το χιλιόμετρο τότε θα μας κοστίζει 2,5 εκατ. και όχι 8. Εάν η κυβέρνηση, δεν εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η παραπληροφόρηση, η τρομοκρατία και η ανεργία θα απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και εκ των πραγμάτων θα την φθείρουν.

Χρήστος Χατζής