Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Φορολογική μεταρρύθμιση που θα φορτώνει τα βάρη στους πραγματικούς κατόχους του πλούτου
Πέρα από τα εκατοντάδες δις ευρώ που έχουν βγάλει στην Ελβετία 
οι Έλληνες ολιγάρχες του πλούτου, η χώρα είναι γεμάτη βίλες και 
κότερα - σχεδόν όλα αφορολόγητα, καθώς καλύπτονται πίσω 
από οφσόρ εταιρείες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler, στα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας στην Ελλάδα, τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα υπέστησαν φορολογική επιβάρυνση έως και 337%, την ίδια στιγμή που τα ανώτερα οικονομικά στρώματα είδαν τους φόρους τους να αυξάνονται μόνο κατά 9%! Τα στοιχεία αυτά είναι εξωφρενικά. Δείχνουν το απίστευτο
μέγεθος της καταλήστευσης του εργαζόμενου λαού μας και της τεράστιας κοινωνικής αδικίας. Δείχνουν όμως και κάτι άλλο: ότι «λεφτά υπάρχουν»! Τα έχουν όλοι αυτοί που απομύζησαν τους εργαζόμενους και τα δημόσια ταμεία για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεκδότες, οι καναλάρχες, οι βιομήχανοι, οι «επενδυτές»-ληστές των δημοσίων οργανισμών, οι χρηματιστές και οι εταιρείες τους, δηλαδή η ελληνική αστική τάξη, καθώς και οι παρατρεχάμενοί τους πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι, διευθυντάδες και λοιποί λακέδες του βάρβαρου συστήματός τους.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να πληρώσουν αυτοί! Και επειδή η σημερινή κυβέρνηση, η οποία εκλέχτηκε από τα κοινωνικά στρώματα που τσακίστηκαν από τη φορολογία και τα μνημονιακά μέτρα που επέβαλαν οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες, δείχνει απρόθυμη να τους φορολογήσει, πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι με την πάλη μας να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να φορολογηθούν τώρα το μεγάλο κεφάλαιο και τα παρασιτικά κοινωνικά στρώματα: αυτό θα πρέπει να γίνει βασικό σύνθημα και θα πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε σωματείο και συλλογικότητα.
Να μην ανεχτούμε άλλο να παραμένουν σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας οι εφοπλιστές, οι οποίοι δεν πληρώνουν ευρώ φόρο! Να μην ανεχτούμε τους μεγαλοκαναλάρχες, που χρωστάνε εκατομμύρια, να συνεχίζουν να εκπέμπουν ελεύθερα και κανένας εισαγγελέας να μην παρεμβαίνει! Να μη δεχτούμε λαμόγια-εργοδότες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και πετάξανε τους εργαζομένους στο δρόμο να συνεχίζουν να ζουν στις βίλες τους και να κάνουν βόλτες με τα κότερά τους. Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα! Κι αν λένε ότι δεν έχουν,… να δημευτεί η περιουσία τους και να μοιραστεί στους δικαιούχους!
Την ίδια στιγμή, διεκδικούμε: Δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ρίχνει τα βάρη στους πραγματικούς κατόχους του πλούτου. Απαγόρευση των οφσόρ εταιρειών και κατάσχεση της περιουσίας τους. Μεγάλη μείωση με προοπτική κατάργησης της έμμεσης φορολογίας για τα είδη πρώτης ανάγκης και, αντίστοιχα, αύξηση για τα είδη πολυτελείας. Κατάργηση της δυνατότητας των εταιρειών να αλλάζουν τη φορολογική τους έδρα (για να γλιτώνουν φορολογία). Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να θεσπιστεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Να απαιτήσει η κυβέρνηση να γυρίσουν πίσω τα 600 δισ. ευρώ που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες και ανήκουν σε Έλληνες μεγαλοκαταθέτες (σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel), αλλιώς να δημεύσει άμεσα τις περιουσίες τους.
Όσον αφορά τη «φορολογική συνείδηση» για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, ασφαλώς κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, και ασφαλώς υπάρχουν και μικροαστικά στρώματα που φοροδιαφεύγουν, αλλά φορολογική συνείδηση θα δημιουργηθεί μόνο εφόσον πληρώσουν οι πλούσιοι αυτά που τους αναλογούν.
Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν τα πρώτα βασικά μέτρα, και αυτά πρέπει να διεκδικήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι που έχουν τσακιστεί από τη βαριά φορολογία, να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές, καθώς και να χρηματοδοτηθούν πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, αφού μόνο μια χώρα με παραγωγή μπορεί να έχει φορολογικά έσοδα. Εμπρός λοιπόν! Είναι ώρα πλέον την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.

Μ. Σάκος