Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Και νέα σκάνδαλα γερμανικών εταιρειών


Η Γερμανία που ήταν γνωστή για την ποιότητα των 
προϊόντων της τείνει πλέον να ταυτιστεί με τα 
σκάνδαλα των εταιρειών της

Το γεγονός ότι πολλές γερμανικές πολυεθνικές είναι πίσω από σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα είναι πλέον γνωστό. Πλάι λοιπόν στις Siemens, Rheinmetall, Thyssen Krups, Ηochtief και Man, ήρθαν να προστεθούν και οι εταιρείες Mercedes-Benz και BMW!
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα, οι δυο εταιρείες κατηγορούνται για την υποτιμολόγηση καινούργιων αυτοκινήτων που εισήγαγαν οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το κράτος από την είσπραξη μειωμένων φόρων.
Το θέμα ξεκινά το 2009, όταν αποφασίστηκε η επιβολή φόρου πολυτελείας στην Ελλάδα, σε αυτοκίνητα με εργοστασιακές τιμές άνω των 20.000 ευρώ. Λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί το μέτρο, οι δυο εταιρείες κατέθεσαν στα τελωνεία τιμοκαταλόγους με εργοστασιακές τιμές έως και 200% μειωμένες! Για παράδειγμα, συγκεκριμένο μοντέλο στην Ελλάδα εκτελωνιζόταν για 8.000 ευρώ όταν στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε εκτελωνιζόταν για 22.000 ευρώ, με τη λιανική τιμή για όλη την Ε.Ε να ανέρχεται στα 54.000 ευρώ! Με αυτό τον τρόπο, κατέβαλαν ελάχιστα για τέλος ταξινόμησης και ΦΠΑ, ενώ γλίτωναν όλο τον φόρο πολυτελείας!
Στο κόλπο φαίνεται να ήταν μόνο οι θυγατρικές των δυο εταιρειών και όχι οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι εισήγαγαν κανονικά και χωρίς υποτιμολογήσεις, με αποτέλεσμα την ίδια εποχή που αυτοί παρουσίαζαν ζημιές, οι δυο εταιρείες να έχουν κέρδη! Στο ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για πρόστιμα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένεται να παραπεμφθούν για κακούργημα. Στο μικροσκόπιο, όμως, θα μπουν και ορισμένοι υπάλληλοι των τελωνείων, καθώς και όλες οι εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel. Εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι αυτό το θέμα είναι γνωστό ήδη από το 2013, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι εν λόγω εταιρείες συμμετέχουν και σε διαγωνισμούς του δημοσίου!
Δεν γίνεται κάποιοι να μιλάνε για «διεφθαρμένο ελληνικό λαό» και την ίδια ώρα να βγάζουν στην πλάτη του εκατομμύρια ευρώ! Πρέπει να απαιτήσουμε δυναμικά και οργανωμένα όλα τα κλεμμένα, καθώς και μηδενική ανοχή στους υπαίτιους και τους συνεργάτες τους!

Γιάννης Τριανταφύλλου