Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015



1 Ιουλίου: Σε επίσχεση διαρκείας προχώρησαν οι εργάτες της βιομηχανίας «Ν. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ» στον Βόλο, για τα δεδουλευμένα τριών χρόνων. Την επόμενη ημέρα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο.

7 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία FORTHNET έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας για την απόλυση συναδέλφου τους.

15 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο νέο μνημόνιο που ανέλαβε να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεπουλώντας με επαίσχυντο τρόπο το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Στις 22 Ιουλίου έγινε τρίωρη στάση εργασίας.

16 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και «GOAL» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Απειλούνται με απολύσεις αν δεν δεχθούν μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία.


17 Ιουλίου: 4ωρη στάση εργασίας έγινε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων και την απειλή κλεισίματός τους.

19 Ιουλίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εμποροϋπάλληλοι όλης της χώρας, αντιδρώντας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

22 Ιουλίου: Δίωρη στάση εργασίας (όπως και 3ωρη αντίστοιχα στις 13/7) έκαναν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά μέσα και προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στην εμπορική επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» απέσπασαν προκαταβολή 1.000 ευρώ έναντι των δεδουλευμένων τους, ενώ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας τους για να πληρωθούν το σύνολο των οφειλόμενων.

23 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας  στο υπουργείο Υγείας για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, που διαλύει τον ευαίσθητο αυτό χώρο.

31 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΑΝΤ1 του εφοπλιστή Κυριακού έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα Σπάτα Αττικής ενάντια στις απολύσεις 30 τεχνικών ραδιοτηλεόρασης. Συνέχισαν τις επόμενες ημέρες με δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες. Η εργοδοσία τελικά πήρε πίσω κάποιες απολύσεις και δεσμεύθηκε ότι θα επαναπροσλάβει και τους υπόλοιπους.

3 Αυγούστου: Τριήμερη επίσχεση εργασίας έκαναν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα χρήματα που τους οφείλονται από τον οργανισμό.

3ωρες στάσεις εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.

Σε κατάληψη των γραφείων της  ΕΛΠΑ (οδική βοήθεια) στην Αθήνα προέβησαν οι 250 εργαζόμενοί της, για τα δεδουλευμένα δύο χρόνων.

6 Αυγούστου: 3ωρη στάση εργασίας, που συνεχίστηκε με 24ωρη απεργία την επόμενη ημέρα, μετά τις προκλήσεις της εργοδοσίας, έκαναν οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία του ομίλου Σαράντη στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Διεκδικούν την επαναπρόσληψη έξι απολυθέντων συναδέλφων τους.

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο Σκουλούδη (ποτά – τρόφιμα) στην Εύβοια για τα δεδουλευμένα τους.

10 Αυγούστου: 4ωρη στάση εργασίας για δύο ημέρες έκαναν οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία «ΖΟΥΡΑΣ» στο Καπανδρίτι Αττικής ενάντια στις οκτώ απολύσεις συναδέλφων τους. Στις 10/8 συνέχισαν τον αγώνα με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργεις» στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας το μισθό του Ιουλίου.

11 Αυγούστου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικά μέσα και προσωπικό.

13 Αυγούστου: Οι εργάτες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης «Θεοδοσίου Ελπίς» στη Θήβα Βοιωτίας έκαναν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, τακτική πληρωμή, την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η εργοδοσία απάντησε με λοκ άουτ (κλείσιμο εργοστασίου).

18 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια «Μπουχαράκης» στη Θεσσαλονίκη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη μείωση κατά 20% των μισθών τους.

25 Αυγούστου: Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής ξεκίνησαν κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ορυχείων χρυσού.

28 Αυγούστου: Οι εργάτες της μεταλλουργίας «ΒΕΜΕΚΕΠ» στο Βόλο ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.


Σ. Κρόκος