Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ


Η σοσιαλιστική προοπτική, δηλαδή η αναγκαιότητα της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με αστικά υποκατάστατα

Το πρώτο φύλλο της Σοσιαλιστικής Προοπτικής μας, Μάρτιος του 1982. Από τότε 
μέχρι σήμερα αταλάντευτα ενάντια στην εκμεταλλεύτρια αστική τάξη, για την
 επανάσταση και το σοσιαλισμό!
Εδώ και αρκετό καιρό έχει εμφανιστεί στο Ίντερνετ μια οργάνωση με το όνομα της εφημερίδας μας, «Σοσιαλιστική Προοπτική». Πρόκειται για μια κατάσταση προερχόμενη από διάφορα αποκαΐδια του αστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ και με μέλη διάφορους καθηγητές πανεπιστημίων, εργατοπατέρες συνδικαλιστές κ.λπ. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας, καθώς ο σοσιαλισμός τους είναι ο «σοσιαλισμός» του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή η πλήρης διαστρέβλωση και δυσφήμηση του όρου, καθώς –ως γνωστόν– ο παπανδρεϊσμός υπερασπίστηκε αφοσιωμένα την ελληνική αστική τάξη και τα συμφέροντά της και συνειδητά εκμαύλισε το εργατικό και αριστερό κίνημα και διέφθειρε την ηγεσία του.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καμία σχέση με τέτοια μορφώματα και ανδρεοπαπανδρεϊκά υποκατάστατα. Εμείς είμαστε Κομμουνιστές-Τροτσκιστές, παλεύουμε για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας, μιας πραγματικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το όνομα και την ουσία του σοσιαλισμού από τέτοιες καταστάσεις, που τον χρησιμοποιούν μόνο για να τον δυσφημίσουν.

Η καπηλεία του ονόματός μας «Σοσιαλιστική Προοπτική» είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει απόλυτα συνειδητά, καθώς οι συγκεκριμένοι γνώριζαν και γνωρίζουν την ύπαρξή μας, πράγμα που δείχνει την ύπουλη στάση τους και τον ύποπτο ρόλο τους. Στόχος τους είναι η καπηλεία της επαναστατικής ιστορίας μας και η δυσφήμησή της, και φυσικά η διασπορά της σύγχυσης στο εργατικό κίνημα, τώρα που η εφημερίδα μας παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο σε διάφορους εργατικούς κλάδους. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο το όνομά μας και την ιστορία του!
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» μας είναι μια εφημερίδα με ιστορία 33 χρόνων. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982. Συμμετείχε από τότε στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα με τις πολιτικές της αναλύσεις, τα συνθήματά της, την ιδεολογία της, πάντα μέσα στο πλαίσιο του μαρξισμού, και μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης διαμόρφωσε την πολιτική και ιδεολογική της φυσιογνωμία.
Το 1999, αρχισυντάκτης της Σοσιαλιστικής Προοπτικής αναλαμβάνει ο αείμνηστος επαναστάτης και εργατικός ηγέτης Γιάννης Βερούχης. Ο Γιάννης προερχόταν από την παλιά και ένδοξη φρουρά των Κομμουνιστών-Τροτσκιστών. Ήταν από τα ηγετικά στελέχη του ΚΔΚΕ, της μεγαλύτερης τροτσκιστικής οργάνωσης μετά τον πόλεμο, πρόεδρος του σωματείου λιθογράφων επί σειρά ετών, πρωτεργάτης της μεγαλύτερης αντιδικτατορικής οργάνωσης, των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης, και πρόεδρος της 150μελούς απεργιακής επιτροπής στη μεγαλειώδη και νικηφόρα 3μηνη απεργία των λιθογράφων το 1977. Όλη αυτή η ιστορική πορεία του Γιάννη διαπέρασε και την οργάνωση και την εφημερίδα μας.
Από τότε η «Σοσιαλιστική Προοπτική» μας εμβαθύνει περισσότερο μέσα στην καθημερινή ζωή και τους αγώνες της τάξης μας, προβαίνει σε πολιτικές αναλύσεις και προβλέψεις για τις οποίες επιβεβαιώνεται, επανεξοπλίζει ιδεολογικά την οργάνωση και το κίνημα, προσπαθεί να επανασυνδέσει το κομμένο νήμα της επαναστατικής ιστορίας του τροτσκισμού και να επαναφέρει νικηφόρες παραδόσεις και πρακτικές του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η εφημερίδα μας συνεχίζει αυτή την πορεία αταλάντευτα, πιστή στο πνεύμα του επαναστατικού μαρξισμού και στα ιστορικά συμφέροντα της εργατικής μας τάξης.
Αυτή λοιπόν την μακροχρόνια πορεία, αυτή την ιστορία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την καπηλευτεί και να τη δυσφημήσει. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε σε κανέναν πολιτικό απατεώνα και τυχοδιώκτη. Θα υπερασπιστούμε το όνομά μας με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο!    


Μ. Σάκος