Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Συνεχίζονται μέχρι και τις αρχές Ιουλίου που γράφονται αυτές οι γραμμές, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, οι αντιδράσεις της γαλλικής εργατικής τάξης στο εργασιακό νομοσχέδιο των Ολάντ-Βαλς-Ελ Κομρί, που καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα. Παρά την επιβολή του νομοσχεδίου με τη δικτατορική μέθοδο των προεδρικών διαταγμάτων, παρά την κρατική τρομοκρατία και την εκστρατεία αποσιώπησης-συκοφάντησης από τα ΜΜΕ, η γενική απεργία της 14ης Ιουνίου είχε τεράστια επιτυχία. Οι διαδηλωτές στο Παρίσι έφτασαν τους 1.300.000, ενώ μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και στη Μασσαλία, την Τουλούζ, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις. Ωστόσο, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (σταλινογενής και σοσιαλδημοκρατική) αγνόησε τη δυναμική αυτή και στο κρίσιμο σημείο έκανε πίσω. Απέτρεψε το σαμποτάρισμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου «Euro» (κάτι που θα έφερνε την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση), δεν ανακοίνωσε νέα πανγαλλική κινητοποίηση και περιόρισε το μέτωπο μόνο σε ένα άρθρο του επίμαχου νομοσχεδίου.
Επαίσχυντο ρόλο έπαιξε επίσης η ηγεσία των σιδηροδρομικών, που βιάστηκε να αποσύρει από τη μάχη έναν κλάδο με κομβικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα μέσα στον Ιούνιο, όπως οι εργαζόμενοι 300 μεγάλων επιχειρήσεων της Μασσαλίας, οι εργάτες υαλουργίας, αγροτοβιομηχανικές μονάδες κ.λπ. Η κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει τη διαδήλωση της 23ης Ιουνίου, ενώ το «Euro» είχε ξεκινήσει, αλλά η διαδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έφτασε μέχρι του σημείου να παραλληλίζει την άκρα αριστερά με το ακραίο Ισλάμ! Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για νέο γύρο αγώνων από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του και η εφαρμογή του νόμου στην πράξη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μεξικό: Σε κατάσταση εξέγερσης βρίσκονται από τα μέσα Μαΐου οι εκπαιδευτικοί της χώρας, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση. Στις 19 Ιουνίου η αστυνομία επενέβη βίαια στα μπλόκα που είχαν σχηματίσει οι δάσκαλοι και πολλοί εργαζόμενοι αλληλέγγυοι του εκπαιδευτικού κινήματος στην περιοχή της Οαχάκα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν 8 δάσκαλοι νεκροί, ενώ 22 εμφανίζονται ως «αγνοούμενοι».

Αργεντινή: Πανεθνική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 8 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν απολυθεί περίπου 2.000 εργαζόμενοι στον κλάδο. Η κινητοποίηση απαίτησε επίσης ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 35%.


Από τη σύνταξη