Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Να κλιμακωθεί ο αγώνας στα λιμάνια

Η κρίσιμη ώρα για τα λιμάνια Πειραιά – Θεσσαλονίκης πλησιάζει. Μέσα στον Ιούνιο θα πάει στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην κινέζικη COSCO.
Σε δύο σημεία θα σταθούμε: στη γραμμή «άμυνας» που έχει υιοθετήσει η διοίκηση των λιμενεργατών στον Πειραιά και στην πίεση της αστικής τάξης στη Βόρεια Ελλάδα εναντίον των λιμενεργατών της Θεσσαλονίκης.
Κάθε επιτυχία στον αγώνα των λιμενεργατών θα είναι ένα
 εμπόδιο και για τα επόμενα ξεπουλήματα στρατηγικών 
υποδομών της χώρας που σχεδιάζονται.
Η γραμμή «άμυνας» στον Πειραιά μόνο τέτοια δεν είναι. Η διοίκηση των εργαζομένων μιλάει μόνο για τη διατήρηση του υπάρχοντος κανονισμού εργασίας και της ισχύουσας σύμβασης. Η κυβέρνηση πήρε ήδη την «πάσα», και μιλάει με καλά λόγια για το αίτημα, χωρίς βέβαια να δεσμεύεται σε τίποτα.
Η γραμμή αυτή νομιμοποιεί το ξεπούλημα στους Κινέζους και προδίδει τον αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει, με απεργιακές κινητοποιήσεις (όπως γίνεται και στη Θεσσαλονίκη). Η αλήθεια είναι ότι: αν οι Κινέζοι πάρουν το λιμάνι, αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν το καθεστώς κάτεργου που ήδη υπάρχει στις δύο προβλήτες που κατέχουν. Οι λιμενεργάτες πρέπει να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους για να υπερασπιστούν τη ζωή και τη δουλειά τους.
Στη Θεσσαλονίκη τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια καλούν ανοιχτά τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) να προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία. Η στάση αυτή της στεριανής αστικής τάξης, που ένα μέρος της θίγεται απ’ την εισαγωγή των κινέζικων προϊόντων, εξηγείται: από την αντεργατική λύσσα των μεγάλων καπιταλιστών (βιομήχανων κ.λπ.), που ξεπερνάει όλα τα άλλα, και από την προσδοκία των μεγαλεμπόρων ότι θα επωφεληθούν απ’ τα πάμφθηνα κινέζικα βαφτίζοντάς τα «ευρωπαϊκά» και πουλώντας τα σε ανάλογες τιμές. Οι μικροεπαγγελματίες, όμως, πρέπει να ξέρουν ότι η πλημμυρίδα των κινέζικων προϊόντων απειλεί με εξαφάνιση την εγχώρια βιοτεχνία και παραγωγή. Και αυτό ισχύει για όλη τη χώρα.
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας. Το αύριο θα είναι πιο δύσκολο για όλους μας αν οι Κινέζοι ιμπεριαλιστές θέσουν υπό την κυριαρχία τους τα μεγαλύτερα λιμάνια μας. Κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να βρεθεί στο πλευρό των αγωνιζομένων λιμενεργατών.


Σ. Κρόκος