Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Ούτε γουλιά Coca-Cola» Η δύναμη του μποϊκοτάζ

To μποϊκοτάζ κατά της Coca-Cola σημειώνει ήδη επιτυχία, κι αυτό
είναι μια σημαντική παρακαταθήκη στην πάλη για την επιβίωση
της τάξης μας  
Το μποϊκοτάζ των Ελλήνων εργαζομένων, που τάχθηκαν αλληλέγγυοι στο σύνθημα των απολυμένων της Coca-Cola Θεσσαλονίκης «ούτε γουλιά Coca-Cola», ανάγκασε σε συρρίκνωση τον πολυεθνικό κολοσσό, ο οποίος κατείχε το 90% της εγχώριας αγοράς. Στην υποχώρηση αυτή συμπαρέσυρε και τον άλλο κύριο ανταγωνιστή του, την Pepsi Cola.
Ο αποδεσμευμένος χώρος καλύφθηκε αμέσως από τις εγχώριες εταιρείες αναψυκτικών, χυμών και τσαγιών, παρ’ όλη τη γενική ύφεση του κλάδου. Δεν πέφτουμε στην παγίδα να υποστηρίζουμε τον εγχώριο, «εθνικό» καπιταλισμό καθαγιάζοντάς τον έτσι έναντι του διεθνούς. Αναμφισβήτητα, όμως, η αναζωογόνηση της ελληνικής εργατικής τάξης συνδέεται άρρηκτα με την αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής εντός του ελληνικού χώρου.

Ο ωμός εκβιασμός «πώς θα δουλέψεις χωρίς Coca-Cola;» δίνει τη θέση του στη λογική «πώς θα δουλέψεις μόνο με Coca-Cola;». Ενδεικτικά αποτελέσματα: α) Αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας κυρίως από εταιρείες της περιφέρειας, β) τόνωση της εργασίας και ενίσχυση αντιστοίχως των τοπικών κοινωνιών, γ) επιχειρηματικές κινήσεις που πριν τελούσαν υπό το ζυγό της πολυεθνικής αντιμετωπίζουν πια βελτιωμένες προοπτικές, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση συνολικά στον κλάδο, δ) σταθεροποίηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη αυτού του αδηφάγου Γολιάθ βασίζεται στα δάνεια που χρεωνόμαστε (π.χ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η Coca-Cola κερδοσκοπεί), την ώρα που κρύβει τα κέρδη του σε φορολογικούς παραδείσους, απομυζώντας την κοινωνία που τον τροφοδότησε. Το «κατόρθωμα» συμπληρώθηκε με το κλείσιμο 7-8 εργοστασίων και εμφιαλωτηρίων (η παραγωγή μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία), αφήνοντας ανέργους μερικές χιλιάδες εργαζομένων.
Σε αντιδιαστολή, η ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών αναψυκτικών ήδη δίνει δουλειά και σε άλλες επιχειρήσεις που κινούνται στην περιφέρεια της κύριας παραγωγικής δραστηριότητας και μάλιστα με δέσμευση συμβολαίου (συνεργεία κατασκευών, συντηρήσεων κ.λπ). Παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον ανάπτυξης ξανά της βιομηχανίας κουτιών αλουμινίου, μιας και η Coca-Cola εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει τη συνεργασία της με την αντίστοιχη ελληνική εταιρεία.
Η συλλογική προσπάθεια των απολυμένων και των αλληλέγγυων εργαζομένων πετυχαίνει. Συντονισμένοι υπό το αόρατο χέρι της κοινής ταξικής τους καταβολής μικραίνουν το μπόι του «γίγαντα». Η νίκη είναι η μόνη επιλογή! Το μποϊκοτάζ χτυπά τον καπιταλισμό εκεί που πονά περισσότερο: στην τσέπη του.


Θωμάς Θαλασσινός