Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο κίνδυνος για τη λαϊκή κατοικία αυξάνεται


Οι απειλές κατά της λαϊκής κατοικίας θα κλιμακωθούν
 με τη νέα χρονιά, γι’ αυτό πρέπει και εμείς να
 κλιμακώσουμε την αλληλεγγύη μας

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την κατάργηση ή μη του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς από τη μία η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα καταργηθεί ή ότι θα αντικατασταθεί από έναν νέο νόμο που θα φέρει και από την άλλη οι «δανειστές» ζητούν το άμεσο ξήλωμά του.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η επιδότηση του δανείου, εφόσον οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία, και θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2019.
Από την πλευρά των τραπεζών, έχει εκφραστεί η άποψη ότι ο νόμος Κατσέλη μπορεί να ισχύσει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες προτείνουν να μειωθεί κάτω από τα 100.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα!

Βέβαια, εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί το κράτος θα πρέπει με τα λεφτά των φορολογουμένων να βοηθήσει και πάλι τις τράπεζες, αλλά και αν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Σε τελευταία ανάλυση, οι τράπεζες μοίραζαν τα δάνεια, άρα αναλάμβαναν και το επιχειρηματικό ρίσκο, και μάλιστα η αξία αυτών των σπιτιών έχει μειωθεί κάθετα λόγω κρίσης. Γιατί θα πρέπει τα κέρδη τους οι τράπεζες να τα τρώνε μόνες τους αλλά τις ζημιές να τις μετακυλίουν στην κοινωνία;
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πλειστηριασμοί των «κόκκινων» δανείων που θα λάβουν χώρα το 2019 θα είναι διπλάσιοι (32.000), σε σχέση με φέτος (περίπου 16.000). Όποιο σενάριο και αν εφαρμοστεί, η απειλή για τη λαϊκή στέγη θα ενταθεί. Για μας αυτό που έχει σημασία είναι να προστατευτεί πάση θυσία η πρώτη κατοικία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων! Και αφού η μεριά των τραπεζών, της κυβέρνησης και των «δανειστών» έχει με το μέρος της τον «νόμο», εμείς θα πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την αγωνιστική ετοιμότητα των συλλογικοτήτων που μάχονται για την προστασία κάθε λαϊκού νοικοκυριού που απειλείται με κατάσχεση του σπιτιού του.

Γιάννης Τριανταφύλλου