Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Το κατειλημμένο εργοστάσιο RiMAFLOW


Η φάμπρικα RiMAFLOW, στην περιοχή του Μιλάνου στην Ιταλία, έβγαζε ανταλλακτικά αυτοκινήτων για την BMW. Όταν η εργοδοσία έβαλε λουκέτο, οι 350 εργάτες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέλαβαν το εργοστάσιο και αποφάσισαν να συνεχίσουν να το δουλεύουν με κάποιον τρόπο. Και επειδή καμιά αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα δεχόταν να συνεργαστεί μαζί τους, αξιοποίησαν τα μηχανήματά του για εργασίες επισκευών και ανακύκλωσης. Παράλληλα, άνοιξαν τα εργαστήρια του εργοστασίου σε ανέργους της περιοχής και διέθεσαν άλλους χώρους για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βέβαια, το κράτος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήθελε να δει αυτό το κοινωνικό πείραμα να καρποφορεί και πέρασε στη λογική της καταστολής. Τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη, με ανυπόστατες κατηγορίες, ο πρόεδρος του συνδικάτου. Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης έχει εκδηλωθεί τώρα υπέρ της RiMAFLOW, εντός και εκτός Ιταλίας.
Η κατάληψη και επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων από το προσωπικό τους είναι μια βασική μορφή πάλης αλλά και επιβίωσης, σε εποχές που το κεφάλαιο καταργεί παραγωγικές δραστηριότητες και το ρίχνει στον παρασιτισμό ή τις μεταφέρει σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια.

Π.Δ.