Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Τι σημαίνει η μη περικοπή των συντάξεων

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να αξιοποιήσουμε τη θετική
 συγκυρία της μη περικοπής των συντάξεων και να απαιτήσουμε
συντάξεις για να ζούμε, και όχι για να πεθαίνουμε

Οι συντάξεις τελικά δεν κόβονται. Αυτό αποφασίστηκε πλέον και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup, οπότε το προνομοθετημένο μέτρο για περικοπές των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2019 δεν θα ισχύσει.
Σε αντίθεση με πολλούς, είτε από δεξιά είτε από αριστερά, που παρουσίαζαν ως δεδομένες τις περικοπές, εμείς ήμασταν από αυτούς που λέγαμε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας ότι το μέτρο πιθανότατα δεν εφαρμοστεί. Η πρόβλεψή μας αυτή βασιζόταν στο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποσχόταν κάτι τέτοιο αν δεν είχε την έγκριση των «δανειστών», στο ότι το κόψιμό τους θα ισοδυναμούσε για την κυβέρνηση με πολιτική αυτοκτονία, αλλά ακόμα περισσότερο στο ότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει πλέον αλλάξει.

Οι ευρωπαϊκές αστικές τάξεις, και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, βλέπουν ότι με τις πολιτικές της άγριας επίθεσης στους ευρωπαϊκούς λαούς παίζουν με τη φωτιά, οπότε έχουν αρχίσει την τελευταία περίοδο να μαζεύονται. Σ’ αυτό έχουν παίξει πολλά πράγματα ρόλο: η ενδοαστική σύγκρουση νεοφιλελευθερισμού-εθνικού προστατευτισμού, οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία-Ιταλία, οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, με πιο πρόσφατο το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία – και σε έναν βαθμό και οι κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, οι οποίες μέσα στα βάρβαρα χρόνια του μνημονίου απονομιμοποίησαν τα μνημονιακά ιδεολογήματα και προκάλεσαν ρωγμές στο πολιτικό επίπεδο. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές και τα πολιτικά τους τσιράκια είναι να δημιουργήσουν ξανά μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.
Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική. Δείχνει ότι η πολιτική κατάσταση εντός και εκτός της χώρας είναι πλέον τέτοια που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τον εργαζόμενο λαό μας να βγει ξανά στο προσκήνιο και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Εδώ και τώρα λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση, να ανοίξουμε τη δική μας ατζέντα για το ασφαλιστικό και να απαιτήσουμε: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, να στηριχτεί το ασφαλιστικό σύστημα, να επιστραφούν τα κλεμμένα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας δεκαετίας, να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην πειραχτούν τα βαρέα-ανθυγιεινά, να περάσει ο έλεγχος των ταμείων στα χέρια των εργαζομένων.

Μ. Σάκος