Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


 

4 Ιουλίου: Οι 400 εργαζόμενοι στην εταιρεία «PD Solutions», θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση 10 συναδέλφων τους. Πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα στις 07/07. Στις 28 του μήνα έκαναν νέα 4ωρη στάση εργασίας ενάντια σε νέες απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

● Στις 6 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην επίσης θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς εταιρεία «Real Estate» στην Αθήνα ενάντια στην απόσχισή της από την κεντρική εταιρεία. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον χώρο εργασίας τους.

 

5 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεφωνική εταιρεία «Vodafone» έκαναν 5ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα ενάντια στη μετακίνηση 48 εργαζομένων στη θυγατρική εταιρεία «360 Connect».

● Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ξεκίνησαν 5ωρες στάσεις εργασίας (και στις 07/07) για την επιστροφή επιδομάτων που είχε κόψει η διοίκηση του οργανισμού και για προσλήψεις προσωπικού. Στις 18/07 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, στις 20/07 ξανά σε 6ωρη στάση εργασίας και στις 22/07 πάλι σε 24ωρη απεργία.

 

6 Ιουλίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των ξενοδοχείων «Polis Grand» και «Parnon» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για σταθερά ωράρια. Στις 13 του μήνα πραγματοποίησαν παρόμοια κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «Electra Metropolis» επίσης στην Αθήνα.

 

8 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου στις δύο παραστάσεις της «Μήδειας» του Μποστ στην Επίδαυρο στις 8 και 9 του μήνα ξεκίνησαν απεργία με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν τη δικαίωση του αιτήματός τους και η δεύτερη παράσταση διεξήχθη κανονικά.

 

11 Ιουλίου: Οι εργάτες της οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν, με 3ωρες στάσεις εργασίας όλη την εβδομάδα, αγώνα διαρκείας ενάντια στις απολύσεις 15 εργαζομένων από την παραγωγή και το κλείσιμο του τμήματος οδηγών-διανομέων, καθώς και ενάντια στις προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις. Στις 13 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία. Στις 19 του μήνα έκαναν ξανά 3ωρη στάση εργασίας για όλη την εβδομάδα μέχρι τις 22 του μήνα. Στις 27 και 29 του μήνα έκαναν δύο 24ωρες απεργίες.

 

12 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι του νομού Άρτας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της δίκης για τον θάνατο του συναδέλφου τους ηλεκτρολόγου την ώρα της εργασίας του στο εργοστάσιο γαλακτοκομικών «ΗΠΕΙΡΟΣ», λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας. Στις 14/07 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Άρτας.

 

13 Ιουλίου: Τριήμερη απεργία έγινε απ’ τους εργατοτεχνίτες του εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης(εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ) για την αύξηση του ημερομίσθιου.

● Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας με αίτημα την καταβολή αναδρομικών και την αποκατάσταση των μισθών τους.

 

15 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι της κλινικής «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα λειτουργίας της.

● Οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «BOEHRINGER» στην Αθήνα έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια διεκδικώντας αυξήσεις μισθών. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 18 του μήνα.

 

22 Ιουλίου: Οι καθαρίστριες στα Γιάννενα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια ενάντια στη μη ανανέωση των συμβάσεων 40 σχολικών καθαριστριών.

 

27 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Paradise Beach Resort» στην Ερέτρια της Εύβοιας ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τα δεδουλευμένα τους και την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν τη δικαίωση των αιτημάτων τους μετά από απεργία τριών ημερών.

 

28 Ιουλίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των ξενοδοχείων Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας προχώρησαν σε 48ωρες εκ περιτροπής απεργίες (μέχρι τις 31/07) για αυξήσεις μισθών και προσλήψεις.

 

1 Αυγούστου: Οι εργάτες στην οινοποιία «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν τον αγώνα τους με απεργία διαρκείας όλο τον μήνα. Η εργοδοσία προχώρησε στο στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και κάλεσε την αστυνομία να καταστείλει την περιφρούρηση της απεργίας. Οι εργάτες περιφρούρησαν το εργοστάσιο με συνέπεια όλο τον μήνα. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προέδρου του σωματείου και του προέδρου του κλαδικού σωματείου μετά από μήνυση της εργοδοσίας. Στις 31/08 οι συγκεντρωμένοι απεργοί δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ, που έστειλε η εισαγγελία, κατόπιν «παρέμβασης» της εργοδοσίας, για να σπάσει η απεργία. Τραυματίστηκαν πέντε εργαζόμενοι και συνελήφθησαν και πάλι οι δύο συνδικαλιστές. Ο αγώνας των εργατών συνεχίζεται.

● Οι εργάτες του εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία ενάντια σε 24 απολύσεις συναδέλφων τους.

 

2 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνέχισαν τον αγώνα τους για την επιστροφή επιδομάτων, με 4ωρη στάση εργασίας.

 

3 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «Goodys Burger House» στα Γιάννενα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη τεσσάρων συναδέλφων τους. Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει την επαναπρόσληψη μίας συναδέλφου τους.

 

11 Αυγούστου: Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «AULUS ZANTE» στη Ζάκυνθο έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την πληρωμή υπερωριών, την οποία και πέτυχαν.

 

13 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Capo di Corfu» στην Κέρκυρα έκαναν 24ωρη απεργία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Στις 18 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία όλων των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία του νησιού καθώς και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων με αιχμή το ίδιο αίτημα.

 

31 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής ξεκίνησαν αποχή απ’ τις υπερωριακές εργασίες για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών και για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία τους. Έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καισαριανής.

 

Σ. Κρόκος