Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο κόσμος κατεβαίνει στον δρόμο για να μην πεινάσει και να μην παγώσει

Η αγγλική εργατική τάξη έχει βγει μαζικά τους δρόμους, καθώς
απειλείται με εξαθλίωση λόγω πρωτοφανούς ακρίβειας. Σε 
όλη την Ευρώπη 
«μυρίζει» εξεγέρσεις...


Η παρακμή του καπιταλισμού σήμερα παράγει πλέον πολέμους και οικονομικές κρίσεις. Οι πολιτικές δήθεν για να σωθεί το περιβάλλον, η εντελώς λαθεμένη διαχείριση πολιτικά και υγειονομικά της επιδημίας, η απαξίωση της εργασίας, η αθρόα και ανεξέλεγκτη μετανάστευση για την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών, η παραγωγή των προϊόντων με χαμηλό κόστος σε ένα μέρος του πλανήτη (Ασία), με ταυτόχρονη τεράστια μείωση της βιομηχανίας στην Ευρώπη, καθώς και μια σειρά άλλες πολιτικές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για κοντοπρόθεσμα και εφήμερα κέρδη, κατάφεραν να καταστρέψουν και την έως τώρα καπιταλιστική οργάνωση και τα δημοκρατικά και εργατικά κεκτημένα.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, αλλά και των εγγενών αντιφάσεων του ίδιου του καπιταλισμού είναι η δημιουργία μεγάλων οικονομικών κρίσεων, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, που σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ουκρανίας τείνουν να καταστρέψουν όλες τις οικονομίες της Ευρώπης. Από τις αρχές του καλοκαιριού, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα προ 40ετίας ύψη σε όλη την Ευρώπη. 

Στην Αγγλία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ξεπέρασε το 13% και προβλέπεται να ξεπεράσει το 18% μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξαιτίας της ακρίβειας ξέσπασε ένα τεράστιο απεργιακό κύμα σε πολλούς κλάδους. Οι ενώσεις και τα συνδικάτα δημιούργησαν μια πρωτοβουλία, με την ονομασία «Αρκετά» (“Enough is enough”), διαδηλώνοντας σε όλη τη χώρα ενάντια στην ακρίβεια. Από τα μέσα του Ιουνίου άρχισαν απεργίες στους σιδηρόδρομους, με αιτήματα αυξήσεις πάνω από 7% και μείωση εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για την αποφυγή μείωσης προσωπικού. Ακολούθησαν και άλλοι κλάδοι. Το συνδικάτο μηχανοδηγών, η Ένωση Μισθωτών Προσωπικού Μεταφορών και η Ένωση Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών ξεκίνησαν από 21 Αυγούστου απεργία στο λιμάνι Φέλιξστοου (αντιπροσωπεύει το 48% των μεταφορών της Αγγλίας), για 8 ημέρες, ζητώντας αυξήσεις. Οι ποινικοί δικηγόροι ψήφισαν με 79,5% υπέρ της κήρυξης απεργίας. Ταχυδρομικοί, εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, όλοι απαιτούν μισθούς ανάλογους με τον πληθωρισμό. Στην αποκομιδή απορριμμάτων του Κόβεντρι κέρδισαν τα αιτήματά τους, μετά από μεγάλη περίοδο κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε πως μια δημοσκόπηση που έγινε στην Αγγλία δείχνει ότι πάνω από το 66% του αγγλικού πληθυσμού είναι υπέρ των κρατικοποιήσεων.

Στη Γερμανία οι εργαζόμενοι της Lufthansa, μετά από συνεχόμενες απεργίες, ανάγκασαν την εργοδοσία να υποχωρήσει, δίνοντας αυξήσεις 325 ευρώ τον μήνα και 2,5% σε τρεις δόσεις. Σε όλη την ακτογραμμή της Βόρειας Θάλασσας απήργησαν οι λιμενεργάτες, απαιτώντας συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό, που φτάνει το 7,6%, με ανοδικές τάσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και 40 χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα, η IG METAL, απαιτεί αυξήσεις 8%, επίσης οι εργαζόμενοι στους γερμανικούς σιδηροδρόμους διαπραγματεύονται για αυξήσεις.

Στη Γαλλία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατεβαίνουν σε απεργία στις 16/9/22, απαιτώντας αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό. Στην Ολλανδία απεργούν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι, στο Βέλγιο τον Ιούνιο παρέλυσαν όλα τα αεροδρόμια και τον Ιούλιο το προσωπικό της Ryanair απήργησε σε Βέλγιο και Γαλλία. Στην Ισπανία οι εργαζόμενοι στη Ryanair απαιτούν αυξήσεις και την επαναπρόσληψη απολυμένων από τις προηγούμενες απεργίες. Στην αεροπορική εταιρεία SAS (Σουηδία, Δανία), η εργοδοσία αναγκάστηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση με αυξήσεις μισθών.

Στην Τσεχία έγιναν διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού απέτυχαν παταγωδώς και φτωχοποίησαν τον πληθυσμό της Ευρώπης. Οι λαοί της Ευρώπης, βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικών εξεγέρσεων. Καθήκον της επαναστατικής αριστεράς είναι να οργανωθεί, να πυροδοτήσει και να καθοδηγήσει αυτές τις κινητοποιήσεις προς την κατεύθυνση της καταστροφής αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του με μια σοσιαλιστική κοινωνία.


Χρήστος Χατζής