Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Κεφαλαιοκράτες σαν κι αυτούς που μας κάνουνε και 
μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης για το πλαστικό
καλαμάκι... έφτιαξαν το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο
στον κόσμο και μετά το έκαναν παλιοσίδερα, γιατί 
χρηματιστηριακά δεν τους βγήκαν τα νούμερα!
Το καπιταλιστικό σύστημα βασίζει την ύπαρξή του στη λεηλασία των ανθρώπινων και φυσικών πόρων, στην καταλήστευση ολόκληρων περιοχών, λαών, εδαφών, στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην άναρχη οικονομική οργάνωση που βασίζεται στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία. 

Αυτή η απλή αλήθεια κρύβεται και αντιστρέφεται από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία, που με πολλούς τρόπους επιβάλλεται στον λαό, μέσω της εκπαίδευσης, των μηχανισμών ενημέρωσης και προπαγάνδας και πολλών άλλων μηχανισμών που διαθέτει το σύστημα.

Η ενοχοποίηση και στοχοποίηση του κόσμου για όλα τα δεινά που το ίδιο το σύστημα προκαλεί είναι η πιο δοκιμασμένη και αποτελεσματική συνταγή επιβίωσης του συστήματος. Αυτό το βιώσαμε πρόσφατα με την επιδημία του κορωνοϊού, όπου το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης ήταν κυρίαρχο, με την επιβολή προστίμων, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την εφαρμογή διαφόρων κατασταλτικών μέτρων, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Αντίθετα, η αποτελεσματική οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού, πράγματα αυτονόητα, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν, αλλά λοιδορήθηκαν.

Τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκίνησε ένας καινούργιος κύκλος τρομοκρατίας, σε σχέση και με τον ίδιο τον πόλεμο αλλά και με την ενέργεια και τα τρόφιμα. Μας λένε ότι θα πεινάσουμε, θα ξεπαγιάσουμε τον χειμώνα, θα έχουμε και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτούς τους κινδύνους τους προκαλεί η κρίση του συστήματός τους, αλλά οι ίδιοι, όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει, τους παρουσιάζουν μέσα από τα ΜΜΕ τους και πιο υπερβολικούς από ό,τι είναι για να αποπροσανατολίσουν και να φοβίσουν τον κόσμο.Με απίστευτο θράσος μάς νουθετούν ή μας απειλούν αυτοί που τα υπουργικά και κυβερνητικά τους αξιώματα, οι μίζες, οι ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες τους προς το σύστημα τους επιτρέπουν να ζουν μια πολυτελέστατη και μέσα στη χλιδή ζωή.

Στην πραγματικότητα, η διατροφική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου, αλλά της ανορθολογικής χρήσης των τροφίμων, που έχουν γίνει αντικείμενο άγριας κερδοσκοπίας και χρηματιστηριακό προϊόν. Για παράδειγμα, από τα σιτηρά της Ουκρανίας, που εξαιτίας της έλλειψής τους μας λένε ότι θα πεινάσουμε, το 60% των εξαγωγών αυτών διατίθεται για την παραγωγή ζωοτροφών. Έτσι έχουμε μεγάλη παραγωγή κακής ποιότητας, βιομηχανοποιημένης ζωικής τροφής, επιβαρυντικής για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το περιβάλλον, κερδοφόρας όμως για τις καπιταλιστικές τσέπες.

Όσο για την ενέργεια, όσο εμείς τρέμουμε να πατήσουμε τον διακόπτη για να ανάψουμε το φως, αυτοί κερδοσκοπούν ασύστολα από τη χρηματιστηριοποίησή της. Και έτσι, ακόμα και σε χώρες όπου υπάρχει αφθονία τοπικών πηγών ενέργειας, αυτή είναι πανάκριβη για τον λαό! Εμείς φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό καλαμάκι για τον καφέ για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, αλλά ας δούμε τι αντίστοιχα κάνουν οι… ευφυείς και πάνω απ’ όλα οικολόγοι καπιταλιστές. 

Πριν από λίγο καιρό ναυπηγήθηκε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Global Dream II. Διέθετε 20 καταστρώματα, είχε χωρητικότητα 9.000 επιβατών και κόστισε 1,4 δις δολάρια. Επειδή η εταιρεία που το παρήγγειλε… χρεοκόπησε στο χρηματιστήριο, δεν πρόλαβε να κάνει ούτε το παρθενικό του ταξίδι και αποφάσισαν να το κάνουν παλιοσίδερα! Οι χιλιάδες εργατοώρες, ο τεράστιος ανθρώπινος κόπος, οι χιλιάδες τόνοι υλικών, ο τεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η απόλυτη παράνοια, η απόλυτη ασυδοσία, από μια χούφτα καπιταλιστές που θυσιάζουν υπερπολύτιμους και καθόλου ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, βάζοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη, για τα κέρδη τους.

Η έπαρση και η αλαζονεία που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό σε αυτό το στάδιο της ύπαρξής του είναι αντίστοιχη της παρακμής του και της απόλυτης αδυναμίας εξέλιξής του. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε για να αφυπνιστούμε, και με δύναμη, αισιοδοξία, μαχητικότητα και πίστη, να δουλέψουμε συνειδητά για τον νέο κόσμο που έρχεται.

 

Μαρία Καράβολα