Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΕΝΤΟΜΑ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 Η άποψη ότι η Γη δεν μπορεί να μας θρέψει όλους, οπότε θα πρέπει να στραφούμε στα «εναλλακτικά» τρόφιμα, είναι σκέτη προπαγάνδα

Εντομοφαγία και 

 

Ο Ιπποκράτης έλεγε «είμαστε ό,τι τρώμε» και «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Δεν θα φανταζόταν σε καμία περίπτωση ότι θα έφτανε μια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που οι διαπιστώσεις του θα χρησιμοποιούνταν όχι για την επίτευξη της υγείας αλλά για το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με κανονισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπεται πλέον η χρήση συστατικών που προέρχονται από έντομα στην παρασκευή και συντήρηση τροφίμων. Οι χρωστικές κυρίως ουσίες που παράγονται από έντομα είναι πιο φτηνές και αποτελεσματικές από τις αντίστοιχες χημικές, αλλά ενοχοποιούνται ως επιβαρυντικές για την υγεία. Αυτό φυσικά δεν αφορά τους καπιταλιστές, που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Για κάποιους λαούς κυρίως της Άπω Ανατολής είναι αποδεκτή η κατανάλωση εντόμων ως τροφίμων. Μιλάμε βέβαια για τελείως διαφορετικά φυσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Δεν μιλάμε για χημική επεξεργασία, ενώ ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής είναι κάτι που ισχύει εδώ και αιώνες και είναι μέρος της διατροφικής κουλτούρας αυτών των πληθυσμών, στο οποίο έχουν με φυσικό τρόπο προσαρμοστεί. Για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό δεν είναι το ίδιο. Οι επιστήμονες ήδη προειδοποιούν για εκρηκτική αύξηση των αλλεργιών τουλάχιστον.

Η τροφή για το σύστημα δεν είναι μόνο πηγή κέρδους και επιχειρηματικής δράσης αλλά και ένα αποτελεσματικό όπλο ελέγχου και χειραγώγησης. Ένας τρόπος υποβάθμισης της υγείας και δημιουργίας συνθηκών ανασφάλειας και φόβου. Όσο για την άποψη που η κυρίαρχη ιδεολογία προωθεί κατά κόρον, ότι δηλαδή δεν επαρκούν οι φυσικοί πόροι για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, λόγω του υπερπληθυσμού, όχι μόνο δεν ισχύει αλλά ο ΟΗΕ με έρευνα του διαπιστώνει ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή οι φυσικοί πόροι επαρκούν ακόμα και για τον διπλάσιο από τον σημερινό πληθυσμό του πλανήτη μας! Η απομάκρυνση του ανθρώπου από έναν συμβατό με το φυσικό του περιβάλλον τρόπο διατροφής έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση της τροφής ως μέσου ελέγχου. Αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στην περίπτωση του συνθετικού κρέατος (από καλλιέργειες κυττάρων), που εξελίσσεται ραγδαία σε μια τεράστια βιομηχανία αξίας πολλών δις δολαρίων, και πρόκειται να προωθηθεί επιθετικά τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Οι αντιφάσεις και η παρακμή του καπιταλισμού αποκαλύπτονται ιδιαίτερα σε αυτόν το τομέα: Αναρχία στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων, υποταγή στην κερδοσκοπία, μείωση του κόστους με κάθε τίμημα, ακόμα και με τη χρήση επικίνδυνων για την υγεία συστατικών στην παραγωγή και συντήρηση των τροφίμων. Καμία σύνδεση του καταναλωτή με τις φυσικές πηγές τροφής, αλλά απόλυτη εξάρτησή του από τις μεγάλες αλυσίδες και τα καρτέλ παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.

Η προσπάθεια για τον απόλυτο έλεγχο της τροφής και του νερού είναι ζήτημα επιβίωσης του παρηκμασμένου καπιταλισμού. Το μίσος που τρέφουν για οτιδήποτε εναντιώνεται στα σχέδιά τους είναι χαρακτηριστικό. Πρόσφατα στη χώρα μας επιβλήθηκε πρόστιμο 42.500 ευρώ στην κοινότητα «Πελίτη» υποτίθεται για λόγους πολεοδομικούς. Η συγκεκριμένη κοινότητα ειδικεύεται στη συλλογή παλιών σπόρων, έχει δράση πολλών ετών και το έργο της είναι αναγνωρισμένο και βραβευμένο πολλές φορές.

Είναι στο χέρι του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να επιλέξει. Αν θα κάνει τους φόβους του συστήματος αληθινούς, ή θα υποταχτεί στα σχέδιά τους, που υπονομεύουν την υγεία και τη ζωή του. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Η επιλογή όσο το δυνατόν πιο φυσικών τροφών είναι θέμα καθαρά πια επιβίωσης. Η ενίσχυση τοπικών παραγωγών, η διεκδίκηση χαμηλότερων τιμών στα εγχώρια προϊόντα, η επιβολή διατίμησης στα τρόφιμα, ακόμα και το μποϋκοτάζ σε προϊόντα που αποδεικνύονται επικίνδυνα για την υγεία μας μπορεί να είναι μερικά από τα όπλα μας. Ο αγώνας για την επιβίωσή μας αφορά κάθε πτυχή της ζωής μας. Με τόλμη, φαντασία, εφευρετικότητα και προπάντων πίστη ότι τη δύναμη την έχουμε εμείς!

 

Μαρία Καράβολα