Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Κύμα φτωχοποίησης παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στο τέλος
του μήνα... ψάχνουμε τα ψιλά μας
 Η αύξηση του κατώτατου μισθού και ωρομισθίου κατά 9,4% από την πρώτη Απριλίου, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα για το 25% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τα κατώτατα όρια αμοιβών –και βλέπουν τον μισθό τους να εξανεμίζεται στα μέσα του μήνα–, εντούτοις δεν θα βάλει τέλος στο κύμα φτωχοποίησης των μισθωτών, που οφείλεται στην εκτόξευση του πληθωρισμού μετά την κρίση της πανδημίας. 

Η αύξηση δεν καλύπτει τις πραγματικές απώλειες αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού. Αυτές ήταν 14% κατά μέσο όρο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, λόγω του μεγαλύτερου πραγματικού πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν τα φτωχά νοικοκυριά, επειδή δαπανούν συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης και τρόφιμα. Με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ήρθε εκ των υστέρων σιωπηλά να «αναγνωρίσει» τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από την αρχή της κρίσης, παρά τις δύο αυξήσεις στις οποίες είχε προβεί το 2022. Ούτε όμως και ως προς τον μέσο μισθό είναι καλύτερη η κατάσταση, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο ωρομίσθιο στην οικονομία αυξήθηκε μόλις 2,1% το 2021-22, χάνοντας συνολικά 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγω του πληθωρισμού!

Η ακρίβεια δεν έχει κάνει ακόμα τον κύκλο της ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιβραδύνει τις οικονομίες και αυτό, μαζί με το φάντασμα μιας νέας διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, απειλούν άμεσα την ελληνική κοινωνία. 

Τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των στεγαστικών και άλλων δανείων και ανεξόφλητων οφειλών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία μονοπωλίων και μεσαζόντων και την αισχροκέρδεια στον ενεργειακό τομέα και στο κύκλωμα εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Αρνήθηκε επίσης να προχωρήσει στη μείωση των έμμεσων φόρων. Οδηγεί σε απόγνωση όχι μόνο τα μισθοσυντήρητα στρώματα αλλά και τους αγρότες και τα κατώτερα μικροαστικά στρώματα. Επίσης, η συστηματική υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης καθήλωσαν τους μισθούς. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση μοιράζει «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς, με τα κάθε λογής επιδόματα (pass) και «καλάθια».

 

Γιάννης Τριανταφύλλου