Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 Το να παραμείνει το νερό δημόσιο είναι κρίσιμο και για τον αγροτικό τομέα και για το ίδιο το περιβάλλον

 

Η πρωτοφανούς μαζικότητας συγκέντρωση-συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
του νερού στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου έδειξε ότι ο λαός είναι 
διαθετειμένος να υπερασπιστεί το πιο ζωτικό φυσικό αγαθό

Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προωθώντας «μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση» στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου επιτρέπεται να είναι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Μέχρι σήμερα, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι δημοτικές επιχειρήσεις νερού της υπόλοιπης χώρας, που λειτουργούν ως ένα δημόσιο μονοπώλιο, παρουσιάζουν κερδοφορία ενώ παρέχουν φτηνά και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους. Οπότε τα επιχειρήματα για «ελλειμματικό προϋπολογισμό» και για «βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» δεν ευσταθούν. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ήδη από ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες κρατικές δομές ότι η ποιότητα των υπηρεσιών θα χειροτερεύσει. Είναι δε σίγουρο ότι ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με τα τέλη που θα πληρώνονται επί του τζίρου από τις εταιρείες υδάτων στο κράτος, θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων.

Από την άλλη, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά ότι το σχέδιο νόμου έχει κριθεί αντισυνταγματικό με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2014 και το 2022.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι ανυπολόγιστες. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερης ποιότητας και ακριβότερο νερό. Αυτή είναι η εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Βλέποντας τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Μ. Βρετανία) και σε πόλεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που έκαναν ιδιωτικοποίηση των υδάτων επιβεβαιώνονται όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις και για την τιμή και για την ποιότητα των υπηρεσιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση της τιμής του νερού έφτασε στο 245%.

Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις εργαζομένων στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και άλλων κινημάτων, ισχυρίζεται ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Σε συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) διαβεβαίωσε πως μόνο οι ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ θα κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες παρόχους. Δηλαδή, οι εταιρείες ύδρευσης που καλύπτουν το 60% και πάνω του πληθυσμού της χώρας! Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, τι είναι;

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό, απολύτως αναγκαίο για την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη Γη. Αγαθό που γίνεται όλο και σπανιότερο στην εποχή της κλιματικής κρίσης ενός καπιταλισμού που λεηλατεί και εμπορευματοποιεί τους φυσικούς πόρους, οδηγώντας σε εφιαλτικές καταστάσεις, όπως η ξηρασία του περσινού καλοκαιριού σε όλο τον κόσμο.

Το νερό που μέχρι τώρα ήταν οικονομικά προσιτό για τη μεγάλη πλειοψηφία θα γίνει ακριβό σαν το ρεύμα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση οξύνεται και οι χαμηλοί μισθοί λεηλατούνται από την ακρίβεια που αυξάνεται συνεχώς. Η διαχείριση του κύκλου του νερού είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για την ασφάλεια της υγείας του πληθυσμού της χώρας. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά. Είναι κεφαλαιώδες περιβαλλοντικό ζήτημα. Επίσης, η διαχείριση των αποβλήτων από ιδιώτες θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, του εδάφους και των τοπικών κοινωνιών.

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, όλοι συνειδητοποιήσαμε βαθιά ότι η παράδοση των πάντων στους ιδιώτες δολοφονεί. Το κέρδος μπαίνει πάνω από το κοινωνικό συμφέρον. Ο λαός θα αγωνιστεί για να μην αφήσει στα συμφέροντα το νερό, το παρόν και το μέλλον της ζωής. Οι αγώνες είναι κοινοί για τις μεταφορές, το ρεύμα, το νερό – όλα είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Απαιτούμε δημόσιες επιχειρήσεις με κοινωνικό έλεγχο. Για να ταξιδεύουμε και να φτάνουμε στον προορισμό μας, για να μην κόβουμε από το φαγητό προκειμένου να πληρώσουμε το ρεύμα, για να πίνουμε καθαρό, φθηνό νερό.

Η τεράστια συγκέντρωση για το νερό στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση για το ζήτημα αυτό και ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

 

Ματίνα Χελιδώνη