Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Πλήρης «απελευθέρωση» του ωραρίου

 Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, και εντελώς απροειδοποίητα, το Υπουργείο Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης) έδωσε τη δυνατότητα, με απλή αίτηση του εμπορικού συλλόγου και υπογραφή δημάρχου, να λειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα ενός δήμου 24 ώρες το 24ωρο! Συγκεκριμένα, μεταφέρεται το τέλος του ωραρίου από τις 9 μ.μ. στις 6 το άλλο πρωί, και αυτό χωρίς κανέναν περιορισμό για το πόσες ημέρες μπορεί αυτό να διαρκέσει. Δεν υπάρχει καμιά στόχευση σε τουριστικές περιοχές ούτε σε συγκεκριμένες «δράσεις», όπως οι «λευκές νύχτες» που οργάνωναν κάποιοι δήμοι – μπορεί να ισχύσει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και για οσοδήποτε χρονικό διάστημα.

Οι ανώτατες οργανώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αντέδρασαν έντονα και λένε ότι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση. Φυσικά, ούτε λόγος να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους – αυτοί δεν εκπροσωπούν την «αγορά» για να έχουν δικαίωμα λόγου. 

Τέτοια εγκληματικά μέτρα εξοντώνουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν από χρόνια ταχθεί ενάντια στο «ξεχείλωμα» των ωραρίων λειτουργίας. Εξυπηρετούν δε μόνο τα μεγάλα καταστήματα που έχουν το προσωπικό και τους πόρους να καλύψουν τόσο διευρυμένα ωράρια. Και κυρίως εξυπηρετούν τη διά της βίας τουριστικοποίηση όλης της Ελλάδας. Απαιτείται άμεση και σκληρή αντίδραση!

 

Π.Δ.